Украйна се отказа от присъединяване към НАТО. Това стана ясно

...
Украйна се отказа от присъединяване към НАТО. Това стана ясно
Коментари Харесай

Би Би Си: Украйна се отказа от НАТО, Турция става гарант за сигурността й  


Украйна се отхвърли от присъединение към НАТО. Това стана ясно след извършените през днешния ден диалози сред делегациите на Украйна и Русия в Истанбул, съобщи Би Би Си, написа Fakti. bg.

На 24 февруари Русия предприе пълномащабна военна експанзия против Украйна. Киев разгласи, че ще одобри безпристрастен статут – едно от основните претенции на Москва – в подмяна на гаранции за сигурност, обявиха украинските договарящи. Неутрален статут би означавал, че Украйна няма да се причисли към никакви военни съюзи (като НАТО) или да приема военни бази на друга страна. Въпросът за Крим ще бъде обособена точка в контракта: Русия и Украйна ще би трябвало да реализират съглашение за статута на полуострова в границите на 15 години; през този интервал страните няма да се пробват да разрешат спора по боен път. Мирният контракт ще бъде подложен на общоукраински референдум, който ще бъде вероятен единствено след края на военните дейности и изтеглянето на войските.



Полша, Израел, Турция и Канада могат да бъдат измежду евентуалните гаранти за сигурност за Украйна.



От Русия в това време не изключват провеждането на среща сред президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски. Засега обаче няма конкретика за такава среща. Министерството на защитата на Русия разгласи, че „ договарянията за съглашение за неутралитет на Украйна и нейния нуклеарен статут и гаранции за сигурност (за Украйна) минават в на практика етап”. Поради това съветската войска разгласи, че фрапантно понижава военната си интензивност в региона на Киев и Чернигов.

Преди началото на срещата турският президент Реджеп Ердоган съобщи в изявление пред двете делегации, че е пристигнало време за постигането на съответни резултати и прикани за неотложно преустановяване на огъня. Президентът на Турция добави, че „ слагането на завършек на трагедията” зависи и от двете страни. Напредъкът в договарянията сред съветските и украинските договарящи в Истанбул ще постави основите за среща сред водачите на двете страни, сподели още Ердоган и уточни още веднъж, че Турция е подготвена да спомага в границите на преговорния развой сред Русия и Украйна. Срещата е почнала с диалог на ръководителите на двете делегации, който е траял 1 час и 20 минути. След това са се състояли договаряния сред двете делегации.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР