Украйна се нуждае от значително увеличение на доставяните оръжия, защото

...
Украйна се нуждае от значително увеличение на доставяните оръжия, защото
Коментари Харесай

Столтенберг: Путин да осъзнае, че не може да спечели на бойното поле

Украйна се нуждае от " доста нарастване " на доставяните оръжия, тъй като войната е навлязла в повратен миг и от даването на сходна помощ зависи мирното споразумяване на спора, съобщи пред " Ройтерс " генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Войната навлезе в решителен миг и по тази причина Украйна се нуждае от доста нарастване на помощта, която ѝ се оказва ", сподели той в изявление в коридорите на Световния стопански конгрес в швейцарския курорт Давос.

" Ако желаеме на следващия ден да има спокойно решение на спора, би трябвало да предоставим оръжие през днешния ден ", акцентира той.

В петък във военновъздушната база " Рамщайн " в Германия се събират министрите на защитата на към 50 страни, в това число на тези от НАТО. Това ще бъде следващ кръг договаряния сред съдружниците, отдаден на съветската инвазия в Украйна.

Във фокуса на диалозите след два дни се чака да бъде въпросът каква помощ ще окажат Съединени американски щати, само че и дали Германия ще престане да се съпротивлява на изпращането на танкове " Леопард " на Украйна или най-малко ще позволи на съюзническите страни да дават такива тежки от своите арсенали, защото като производител на тези танкове Германия е присъединила в договорите, когато ги е продавала, уговорка, забраняваща реекспорта им, отбелязва " Ройтерс ".

Столтенберг реагира сдържано по тематиката и съобщи, че консултациите по въпроса не престават, само че приветства решението на Англия да изпрати на Киев танкове " Чалънджър ".

С него тя стана първата западна страна, решила се на сходна стъпка, поставяйки Германия под още по-голям напън да направи същото. Лондон ще изпрати 14 " чалънджъра ", само че " леопардите " са считани за най-хубавия вид за Украйна да се снабди с задоволително огромни танкови сили.

Киев смята, че с даването на сходна техника ще разреши на украинската войска да предприеме контранастъпление против съветските позиции в източните и южните елементи на Украйна.

Според Столтенберг с изключение на от танкове тя се нуждае и от комплекси за противовъздушна защита, аварийни елементи и обслужване на предоставената техника.

По думите му през последните седмици ситуацията на бойното поле се е нормализирала, само че проточилите се яростни боеве за град Бахмут на изток са посочили какъв брой значимо е да се помогне на Украйна да с още оръжия.

През последните седмици съветските войски се концентрираха върху офанзивите към Бахмут, а предходната седмица оповестиха, че са завладяли прилежащия по-малък град Соледар.

" Руският президент Владимир Путин не дава никакви признаци, че се готви за мир, и по тази причина би трябвало да осъзнае, че не може да завоюва на бойното поле ", акцентира Столтенберг.

След това той приказва и пред участниците на форума в Давос. Столтенберг сподели, че НАТО ще даде по-тежки и по-модерни оръжия на Украйна, с цел да й помогне да устои на офанзивите на Русия, съобщи " Франс прес ".

" Ще се съберем в петък в " Рамщайн " в границите на контактната група за Украйна, ръководена от Съединени американски щати и главното обръщение ще бъде засилена поддръжка с по-тежки и по-модерни оръжия ", съобщи Столтенберг.



Междувременно Канада разгласи, че ще даде 200 съвременни бронирани машини на украинските въоръжени сили в отговор на тъкмо дефинирани от Украйна потребности.

" Тези бронирани военни транспортни средства са оборудвани с най-хубавите и съвременни технологии и оръжия могат елементарно да бъдат конфигурирани на тях ", съобщи канадският министър на защитата Анита Ананд по време на обща конференция в Киев с украинския си сътрудник Олексий Резников.

" В този сложен ден за Украйна нашите другари не престават да ни поддържат. Благодарим на Джъстин Трюдо и на канадския народ за още една военна помощ ", написа в Туитър украинският президент Володимир Зеленски.



Под " сложен ден за Украйна " той засяга хеликоптерната злополука, при която почина украинският вътрешен министър Денис Монастирски.

От началото на спора Канада се ангажира да достави над един милиард $ военна помощ на Украйна. А предходната седмица Трюдо разгласи, че страната му ще купи от Съединени американски щати система за противовъздушна защита, с цел да я даде на украинците.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР