Украйна се нуждае от около 3 милиарда долара чуждестранна финансова

...
Украйна се нуждае от около 3 милиарда долара чуждестранна финансова
Коментари Харесай

Украйна се нуждае от 3 млрд. долара финансова помощ на месец през 2024 г.

Украйна се нуждае от към 3 милиарда $ задгранична финансова помощ на месечна база , за да оцелее през 2024 година, сподели в сряда министърът на финансите Сергей Марченко, цитиран от " Ройтерс ".

Марченко сподели, че макроикономическата непоклатимост на Украйна по време на войната с Русия е била допустима с помощта на непрекъснатия приток на интернационална финансова помощ от съдружниците на Киев, нещо, което той добави, че остава решаващо тази година.

" През 2024 година месечната потребност от външно финансиране ще доближи към 3 милиарда $. Не можем да позволим закъснение на привличането на външно финансиране " , сподели Марченко в изказване.

Украйна е получила над 73 милиарда $ финансова помощ от своите западни сътрудници през двете години, откогато Русия стартира пълномащабната си инвазия през февруари 2022 година

Досега тази година равнището на поддръжка беше доста по-ниско , защото огромни пакети от Европейския съюз и Съединените щати претърпяха огромни забавяния.

Европейски Съюз най-сетне утвърди своя четиригодишен механизъм от този месец, само че пакетът за финансова и военна поддръжка на Съединени американски щати остава затънал в Конгреса, блокиран от републиканските законодатели.
 Конгресът на Съединени американски щати излезе във почивка, без да прегледа помощта за Украйна
Конгресът на Съединени американски щати излезе във почивка, без да прегледа помощта за Украйна

Белият дом разкритикува този ход

Обръщайки се към финансовите министри и централните банкери от Групата на седемте огромни индустриализирани народи в сряда, Марченко сподели, че държавното управление е било по-активно на пазара на вътрешния дълг през тази година и е потърсило други способи да усили бюджетните си доходи.

Висши ръководители на няколко от най-големите държавни компании в Украйна споделиха на " Ройтерс ", че са платили някои от наложителните си бюджетни заплащания авансово, с цел да оказват помощ на държавното управление да покрие бюджетния недостиг.

Бюджетният недостиг на Украйна е към 37 милиарда $ тази година.

Украйна насочва множеството от бюджетните си доходи към напъните за защита и разчита на задгранична помощ за погашение на пенсии и заплати на държавни чиновници, както и за покриване на обществени и филантропични разноски.

Данните на министерството на финансите демонстрират, че Украйна е получила към 1,2 милиарда $ от Япония и Норвегия през първите два месеца на тази година.
 Западните сили спорят за съветските активи на финансовата среща на Г-20
Западните сили спорят за съветските активи на финансовата среща на Г-20

Тяхното противоречие акцентира комплицирания геополитически терен за групата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР