Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуване

...
Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуване
Коментари Харесай

Украйна иска да купи от България двата реактора от спряната АЕЦ Белене

Украйна се надява през юни да подпише съглашение за закупуване на два нуклеарни реактора от България, с цел да компенсира загубата на голямата си окупирана от Русия централа с шест реактора в Запорожие, е декларирал пред Reuters ръководителят на нуклеарната компания " Енергоатом ".

Новите реактори ще бъдат издигнати в атомната електроцентрала " Хмелницки " в Западна Украйна и ще бъдат снабдени с съоръжение по съветски пример, което Киев желае да внесе от България, е декларирал в изявление Петро Котин, предава " Фокус ".

Това са ректорите, които България заплати на съветската " Атомстройекспорт " за двата реактора за спрения план за АЕЦ " Белене ".

Русия получи надзор над Запорожската централа, най-голямата нуклеарна централа в Европа, откакто стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година Шестте нуклеарни реактора на Запорожката централа сега са спрени.

" Преговорите сред държавното управление на Украйна и България не престават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на контракти с България за закупуване на това съоръжение ", е показал Котин в изявлението, извършено късно в четвъртък (21 март).

" Поставих (задачата) пред нашата строителна организация и Хмелницката централа да бъде подготвена за инсталиране до юни ", е прецизирал той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде подготвен за инсталиране незабавно.

Той е безапелационен, че в случай че той бъде доставен в точния момент и в цялостен размер, " Енергоатом " ще има подготвеност да стартира пусково-наладъчните работи по новия реактор след две до три години - интервал, който е нужен и за производството на турбината за блока. " Енергоатом " води предварителни диалози с General Electric за създаване на турбината, е допълнил той.

Вторият реактор ще бъде конфигуриран по-късно, само че Котин не е показал съответни периоди.

Той е декларирал, че България авансово е определила цената на двата реактора на 600 млн. $ (1,095 милиарда лева), само че че София е склонна да усили цената на оборудването, което с изключение на от България може да бъде закупено единствено от Русия.

" Има непрекъснато предпочитание от българска страна да реализира по-големи изгоди за себе си от тези 600 млн. $ и колкото повече време минава, толкоз по-високи цени изричат, само че ние към момента сме фокусирани върху цената от 600 млн. $ ", е показал Котин.

Припомняме, че съгласно решението на българския парламент, цената не би трябвало да е по-малко от 1.2 милиарда лв.. Толкова заплати НЕК на съветската компания " Атомстройекспорт " по арбитражното дело за оборудването, което бе поръчано, само че остава неизползвано след стопирането на плана за втора нуклеарна централа.

Той е показал, че " Енергоатом " има намерение да построи още два реактора в Хмелницки въз основата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще стартира да излива бетон за двата нови блока при започване на април.

Русия няма да пусне в употреба АЕЦ " Запорожие "

След загубата на АЕЦ " Запорожие " Украйна разчита на нуклеарна сила от три настоящи централи в страната с общо девет реактора, в това число два реактора, които сега работят в централата в Хмелницки.

" Те (Русия) към момента настояват, че ще рестартират централата, само че механически не могат да я пуснат, тъй като няма електропроводи, вода и личен състав ", е показал Котин и е добавил, че Москва не желае да признае това на политическо равнище.

На бойното поле обаче самите украински войски са в застой, откакто предходната година се пробваха да проведат контраатака, която се оказа неспособна да пробие съветските отбранителни линии в Запорожка област.

Котин е декларирал, че " Енергоатом ", който е запазил личния състав, управлявал АЕЦ " Запорожие ", ще бъде подготвен да рестартира централата след нейното " деокупиране " и че към този момент е обучил специфични екипи за това.

След взривяването на язовир " Каховка " централата загуби непрекъснатия приток на вода от река Днепър, нужна за енергоблоковете, и към този момент централата разполага единствено с дребен ресурс в езеро наоколо до оборудването.

Котин е безапелационен, че при сегашните условия единствено един реактор може да работи не повече от един месец, след което би трябвало да бъде изключен заради липса на вода за охладителната му система.

Той е отбелязал, че с цел да се рестартира централата, би трябвало или да се възвърне разрушеният язовир " Каховка ", или да се изградят помпи, които да доставят вода от Днепър.

" (Това отнема) някъде към две години, само че това е за главните скъпоструващи ограничения. През това време ще бъде допустимо да се ревизират всички системи и в случай че няма бойкот, всички останали системи ще бъдат подготвени за стартиране в употреба. "

Котин е декларирал, че Украйна не се е отказала от проектите си един ден да рестартира Запорожската електроцентрала и че за разлика от Русия ще може и ще знае по какъв начин да я пусне още веднъж в употреба.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР