Украйна се надява, че освобождаването на Змийския остров от руските

...
Украйна се надява, че освобождаването на Змийския остров от руските
Коментари Харесай

Украйна се надява на износ на 500 000 т зърно на месец през Дунав след освобождаването на Змийския остров -

Украйна се надява, че освобождението на Змийския остров от съветските войски и започването на корабния трафик по ръкава Быстрый (по който минава границата с Румъния - бел. авт.) в делтата на Дунав, както и увеличението на пропускателната дарба на ръкава Сулина в съдействие с румънците, ще усилят износа на украинско зърно с 500 000 тона месечно.

Украинското министерство на инфраструктурата заяви във вторник, че през последните дни през ръкава Быстрый към този момент са минали 16 кораба към три украински пристанища на Дунав.

В същото време министерството отбелязва, че потенциалът на ръкава е единствено 4 кораба дневно.

" Преговаряме с румънските си сътрудници и с представители на Европейската комисия за увеличение броя на прекосяванията през протока Сулина. При тези условия и съществуването на път през ръкава на Быстрый чакаме, че до седмица тапите по пътищата ще бъдат отстранени и ще можем да увеличим месечния експорт на зърно на 500 хиляди тона ", цитира пресслужбата на министерството заместник-министър Юрий Васков.

В същото време тези половин милион тона, съгласно изчисленията на Министерството на инфраструктурата, са единствено 1/11 от недостига на експортния потенциал, породен от войната и блокадата на главните украински морски пристанища. През април да вземем за пример е било допустимо да се изнесат 2,5 млн. тона артикули, показва министерството, до момента в който месечната нужда от експорт е 8 млн. тона.

В изявление за испанския вестник El Pais украинският външен министър Дмитрий Кулеба съобщи, че страната му се надява на бърз експорт на зърно.

Днес Русия, Украйна, Турция и представители на Организация на обединените нации ще договарят в Истанбул за сигурността на износа на украински селскостопански артикули. По-рано украинските управляващи оповестиха, че първите кораби са съумели да натоварят зърно и да отплават през Черно море. Властите на страната обърнаха внимание, че това се е случило след освобождението на Змийския остров.

" Украйна е подготвена да изнася зърното си на интернационалния пазар. Намираме се на две крачки от постигането на съглашение с Русия в последната фаза и в този момент всичко зависи от нея. Ако в действителност желаят, износът на зърно ще стартира скоро ", споделя Кулеба. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР