Украйна съобщи, че е започнала подмяната на милиони обикновени крушки

...
Украйна съобщи, че е започнала подмяната на милиони обикновени крушки
Коментари Харесай

ЕС помага на Украйна да се справи с руските атаки срещу eлектропреносната й мрежа

Украйна заяви, че е почнала подмяната на милиони елементарни крушки с енергоспестяващи светодиодни лампи в границите на финансиран от Европейския съюз план за справяне с дефицита на сила, породен от съветските удари.

В продължение на месеци Москва редовно нападна енергийната мрежа на Украйна, оставяйки милиони хора на мрачно и студено в средата на зимата.

През декември Европейски Съюз съобщи, че ще финансира закупуването на 30 милиона светодиодни крушки за Украйна на стойност 30 милиона евро, с цел да помогне за оправянето с огромните спирания на електрозахранването.

" Програмата за замяна на старите крушки с енергоспестяващи стартира през тази седмица ", съобщи в Twitter министър-председателят на Украйна Денис Шмигал.

За три дни са сменени над 750 000 електрически крушки, а идната седмица в украинските райони ще бъдат изпратени 6 милиона светодиодни крушки, добави Шмигал.

Той също по този начин благодари на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в Киев за срещата на върха ЕС-Украйна, в която взе участие и ръководителят на Европейски Съюз Шарл Мишел.

Фон дер Лайен заяви, че Европейски Съюз ще достави на Украйна 35 милиона светодиода, което е с 5 милиона повече от в началото обещаното.

През декември тя съобщи, че светодиодните крушки ще спестят на Украйна " един гигават " електрическа енергия, което се равнява на " годишното произвеждане на една атомна електроцентрала ".

" Във времена на мрачевина ние сме с нашите украински другари ", написа Фон дер Лайен в Туитър. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР