Украйна съобщи, че е открила над 1200 тела в района

...
Украйна съобщи, че е открила над 1200 тела в района
Коментари Харесай

Украйна съобщи за над 1200 тела открити край Киев, дипломатическите усилия продължават

Украйна заяви, че е разкрила над 1200 тела в региона на Киев, където се твърди, че са осъществени жестокости по време на съветската окупация предишния месец, до момента в който жителите на източната част на страната се приготвят - или бягат - преди предстоящото масирано нахлуване.

През уикенда Украйна беше подложена на тежки бомбардировки, които усилиха броя на жертвите шест седмици след съветската инвазия.

В неделя сутринта обстрел лиши живота на двама души в североизточната част на Харков , втория по величина град в Украйна, заяви регионалният шеф Олег Синегубов, ден откакто съгласно управляващите 10 цивилни, в това число дете, са починали при бомбардировка югоизточно от града.

" Руската войска продължава да води война против цивилното население заради неналичието на победи на фронта ", съобщи Синегубов в Телеграм.

Володимир Зеленски още веднъж осъди жестокостите против цивилни жители и след диалог с немския канцлер Олаф Шолц съобщи, че са се съгласили, " че всички причинители на военни закононарушения би трябвало да бъдат разпознати и осъдени ".

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че страната изследва п редполагаемата виновност на 500 висши съветски чиновници, в това число президента Владимир Путин , за хиляди военни закононарушения.



А съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан даде обещание, че Съединени американски щати " ще работят с интернационалната общественост, с цел да се уверят, че има виновни " за това, което той назова " всеобщи зверства ".

Във Ватикана папа Франциск прикани за великденско преустановяване на огъня, с цел да се проправи пътят към мира, като осъди войната, в която " беззащитни цивилни " са подложени на " отвратителни кланета и свирепост ".

Броят на жертвите набъбна и в източната част на Украйна, където в петък при ракетен удар на железопътна гара в град Краматорск починаха 57 души, съгласно ревизираната равносметка, оповестена от Павло Кириленко, губернатор на Донецка област.

" Виждаме подготовката за значими сражения, някои хора споделят решаващи, на изток ", сподели той в събота на конференция с гостуващия австрийски канцлер Карл Нехамер.
" Готови сме да се бием и паралелно с това да търсим метод да прекратим тази война посредством дипломация ".

Поставяйки началото на лична дипломатическа самодейност, Нехамер съобщи, че ще се срещне с Путин през днешния ден - ход, за който неговият представител настоя, че е координиран с " Берлин, Брюксел и Зеленски ". Австрия е член на Европейския съюз, само че не и на НАТО.

Нехамер ще бъде първият европейски водач, който ще посети Кремъл от началото на нашествието на 24 февруари.

В неделя Организация на обединените нации заяви, че досега в Украйна са регистрирани 4232 цивилни жертви , от които 1793 убити и 2439 ранени.

Войната се отразява тежко и на стопанската система на района. В неделя Световната банка разгласява ужасяваща прогноза, съгласно която стопанската система на Украйна ще се срине с 45,1 % през тази година - доста по-мрачна вероятност от тази, която предвиждаше даже преди месец - до момента в който в Русия Брутният вътрешен продукт ще намалее с 11,2 %.

В неделя Украйна упрекна пропагандата на Кремъл със съдействието на съветските медии, че е положила основите на кървавата акция.

Но в изявление за предаването " Среща с пресата " на NBC украинският външен министър Кулеба съобщи, че остава отворен за договаряния с руснаците.

" Ако това, че ще седна с руснаците, ще ми помогне да предотвратя най-малко едно кръвопролитие като в Буча или най-малко още едно нахлуване като в Краматорск, би трябвало да се възползвам от тази опция ", сподели той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР