Украйна съчувства на Япония и я подкрепя по въпроса за

...
Украйна съчувства на Япония и я подкрепя по въпроса за
Коментари Харесай

Украйна подкрепя Япония по въпроса за Курилските острови

Украйна съчувства на Япония и я поддържа по въпроса за южната част от Курилските острови. Това съобщи през днешния ден на конференция в Токио украинският дипломат в Япония Сергий Корсунски, съобщи ТАСС.

„Много съчувстваме на Япония по въпроса за „северните територии“ (така назовават в Япония съветските южни Курилски острови – бел. ТАСС). Не съм в такава позиция, че да правя оценка японската политика по въпроса. Уважаваме всякога, който Япония счита за правилен с оглед неговото решение. Ние – Украйна и Япония, „се намираме на разстояние 10 000 км една от друга и двете имаме териториални проблеми с една и съща страна. Това в действителност е неповторима ситуация“, сподели Корсунски.

Той назова сигнал към целия свят“ резолюцията на японския парламент, в която депутатите показаха паника от обстановката по границите на Украйна и се оповестиха срещу смяна на статуквото със мощ. Украинският посланик изрази вяра за по-нататъшна поддръжка на федерацията в стопанската система и политиката от страна на Япония.

На 7 февруари посланикът на Съединени американски щати в Япония Рам Емануел също изрази позицията на Вашингтон по въпроса с архипелага, като поддържа Токио „по въпроса за северните територии“.

Говорителката на съветската дипломация Мария Захарова сподели тогава, че с изказванията си за изкуствените териториални искания на Япония към Русия Съединени американски щати се пробват да не позволен пълномащабно и перспективно съдействие сред двете страни.

От средата на предишния век Москва и Токио договарят за спокойно съглашение, каквото още не са подписали след края на Втората международна война. Основна спънка е териториалният спор за южната част от Курилските острови. След войната целият архипелаг бе включен в състава на Съветския съюз, само че Япония оспорва принадлежността на Итуруп, Кунашир, Шикотан и група дребни необитаеми острови.

Руската дипломация нееднократно е заявявала, че суверенитетът на Москва върху тези територии е съответно завършен съгласно интернационалното право и не предстои на подозрение.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР