Украйна размени повече от 200 украински войници в руски плен

...
Украйна размени повече от 200 украински войници в руски плен
Коментари Харесай

Киев си върна от плен 215 защитници на Мариупол, сред освободените са петима командири от Азов и 108 азовци - Свят

Украйна замени повече от 200 украински бойци в съветски плен за някогашния национален народен представител и олигарх Виктор Медведчук. Ръководителят на кабинета на президента Андрий Еермак рапортува за интервенцията на президента на Украйна Володимир Зеленски, като поддържа отчета си с видео записи от обмена.

„ Днес успяхме да освободим 215 наши хора от плен. Сред тях са 124 офицери. Това е най-мащабният резултат, който имаме от началото на нашествието “, сподели Ермак, обръщайки се към Зеленски. „ Сред тези, които успяхме да освободим са 108 азовци, както и служещи от други формирования – Националната армия, Сухопътните войски, Военноморските сили, граничари, служители на реда “, посочи началникът на президентския кабинет. Той удостовери освобождението на петимата командири на Азов, които се намираха в плен. Освен това Ермак означи, че от съветски плен по молба на задграничните сътрудници на Украйна са били освободени 10 чужденци, воювали в редиците на ВСУ.



Ермак даде на Зеленски видеорепортаж от Главното разследващо ръководство на армията, в който чиновници на разузнаването потвърдиха размяната на украинци против Медведчук. Освен него Украйна е дала 55 съветски пленници за свои бойци. Общо 56 руснаци са били разменени за 215 украинци. Сред освободените са петима от най-известните командири от Азовстал. По-специално Героят на Украйна Денис Прокопенко (Редис) - пълководец на Азов, Сергей Волински (Волин) от 36-та бригада на морската пехота, Святослав Паламар – Калина (Азов), Олег Хоменко (Азов), Денис Шлега от Националната армия на Украйна, Героят на Украйна Евгений Бова. Освободени са и три бременни военнослужещи - Маряна Мамонова, Яна Шумовецкая и Анастасия Черненкая.

Посочените петима командири на " Азов " според постигнатите договорености до края на войната в Украйна ще останат в Турция под персоналните подкрепи на турския президент Реджеп Таип Ердоган. Малко преди среднощ против четвъртък президентът Зеленски беседва и с освободените украински бранители и означи, че се гордее с тях.



Зеленски, приемайки отчета на разузнаването, означи, че „ Съгласихме да заменяем Медведчук за един, който и да е азовски войник, и фактът, че успяхме да заменяем толкоз доста хора, сигурно е огромна победа “ – разяснява Зеленски, откакто одобри отчета на разузнаването. Украинският президент не можа да сдържи сълзите си, до момента в който разговаряше с освободените от плен военни.

" Azovstal " defenders returned home. There are currently no information about the number of war prisoners exchanged, but the first photos (these ones made by Volodymyr Zolkin) are already appearing. In particular, with the military Kateryna Polishchuk with the call sign " Ptashka ".
— Babel.ua: Ukraine at war (@UaBabel)
Украинските обществени мрежи подчертаваха и на освобождението на парамедика Катерина („ Пташка “) Полишчук, на " фотографа " на " Азов " Дмитрий Казацки - Орест, на старши сержанта от 36-а бригада Михайло Дианов (познат от фотосите на Орест в Азовстал с присъщата си брада и с ранената ръка), началникът на мариуполската патрулна полиция Михайло Вершинин, който през днешния ден, в четвъртък, има рожден ден. Прибрал се е вкъщи и Давид Касаткин - Химика. Преди няколко часа украинското разузнаване разгласява лист с имената на всички 215 души, освободени от съветски плен и видео с моменти от размяната, осъществена някъде в Черниговска област.



През нощта ръководителят на украинското разузнаване Васил Малюк, който взе участие в интервенцията, проведена под управлението на кабинета на украинския президент описа първи елементи от нея.

„ Медведчук е не просто кумец на Путин, а документиран от нас висопоставен държавен изменник. Вината му е напълно отразена в съответните материали, събрани от СБУ. Освен това, до момента в който работихме по случая Медведчук, неутрализирахме повече от една агентурна мрежа, задържахме доста държавни предатели и получихме огромно количество значима информация, която използваме в контраразузнавателните действия. И в този момент, с помощта на обмена, успяхме да извлечем от съветски плен героите, които са предстоящи вкъщи дома “, сподели Васил Малюк.

Той акцентира, че размяната на Виктор Медведчук за украински бранители не пречи на разглеждането на неговите каузи в съда: „ Това се отнася за вземането на решения, постановяването на присъди и конфискацията на конфискувано имущество. В края на краищата следователно се ползва редът на специфичното правосъдно разследване в неявяване на обвинения ”.

Васил Малюк добави, че обменът е станал вероятен с помощта на измененията в настоящото законодателство, които контролират съответните правни механизми.

" За да избави живота и здравето на нашите бранители, Координационният щаб за спасяване на военнопленниците реши да извърши размяната. Самият Медведчук също даде единодушието си за това. Така съдът почете настояването на прокурора. " - изясни Малюк.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР