Украйна промени света, Украйна промени Европа, заяви Олга Стефанишина, вицепремиер

...
Украйна промени света, Украйна промени Европа, заяви Олга Стефанишина, вицепремиер
Коментари Харесай

Украинският вицепремиер Олга Стефанишина на форум у нас: Украйна промени света и Европа

Украйна промени света, Украйна промени Европа, съобщи Олга Стефанишина, вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна на конференция в София, проведена от Европейския демократичен конгрес. Стефанишина насочи видеообръщение към форума и изрази страдание, че за втора поредна година не може да взе участие персонално. 

 

Украинският вицепремиер уточни, че единствено тази нощ Киев е бил обстрелван 27 пъти.

 

Тя изрече специфична признателност към България за оказваната помощ за отбрана на небето на Украйна.

 

Форумът „ Европейски Съюз се среща с Балканите “ (EU Мeets the Balkans), който се провежда за втора поредна година, е отдаден на тактиката на Европейски Съюз към района на Балканите. Конференцията на Европейския демократичен конгрес се организира с поддръжката на партия „ Алианс на либералите и демократите за Европа “ и Атлантическия клуб в България. 

 

В обръщението си украинският вицепремиер Олга Степанишина уточни, че Руската федерация е пробвала " да раздра нашето единение, да подкопае демокрацията, полезностите, към които сме се устремили ".

 

Тя сподели, че през миналата повече от година след съветската инвазия Украйна е станала по-силна, по-устойчива, по-независима в доста връзки.

 

Твърдо сме решени да се борим до последно, до дефинитивна победа, сподели украинският вицепремиер и увери, че в Украйна нямат никакви страхове. Да имаме статут на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз е извънредно значимо за Украйна, когато в сърцевината на Европа се води война, означи Олга Степанишина и акцентира значимостта на европейската вероятност за Украйна, Грузия и Молдова.

 

Във връзка с участието на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз тя прикани за „ по-широк дизайн “ на политиката на Европейски Съюз за разширение.

Степанишина сподели, че военните дейности са обединили Европа още повече и напомни за визитата на взаимност на водачите на Албания, Северна Македония и Черна гора в Украйна след началото на съветската инвазия.

 

Ценностите, въз основа на които построяваме страните си, които отстояваме, би трябвало да продължат да бъдат отстоявани, сподели Степанишина.

 

По думите й военната поддръжка за Украйна, за украинските въоръжени сили, която е изглеждала нещо невероятно, в този момент се е трансформирала в приоритет за Европейски Съюз.

 

Според нея глобите на Европейски Съюз против Русия също вършат европейските страни по-силни. Не бива да изпитваме съмнения против невижданите опити да се подкопае нашата народна власт, уточни украинският вицепремиер.

 

Според Степанишина Русия се стреми да продължи изтощителната война. Тя добави, че това не трябва да се разрешава.

Да възстановим целостта на нашата територия е стратегическата ни цел, сподели украинският вицепремиер и добави, че на Украйна са й нужни гаранции за сигурност.

 

В този подтекст Степанишина загатна общите доставки на военно съоръжение.

Украинският вицепремиер по европейската и евроатлантическата интеграция сподели, че Киев е мобилизиран да продължи промените.

Олга Степанишина приключи обръщението си с думите: " Слава Украине! "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР