Украйна призова Русия да изтегли войските си от границата и

...
Украйна призова Русия да изтегли войските си от границата и
Коментари Харесай

Киев призова Москва да изтегли войските си от границата

Украйна прикани Русия да изтегли войските си от границата и да договаря със Запада, в случай че в действителност желае понижаване на напрежението, съобщи Франс прес.

" Ако съветските представители са съществени, когато споделят, че не желаят нова война, Русия би трябвало да продължи дипломатическите си контакти и да изтегли силите си, струпани по украинската граница и във краткотрайно окупираните украински територии ", съобщи в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба. " Дипломацията е единственият виновен метод ", добави той.

Русия разположи над 100 000 военни и тежки оръжия на границата с Украйна, съгласно западни страни, които се притесняват от допустимо настъпление. Москва отхвърля да има сходни проекти и декларира, че не желае война, а гаранции за сигурността си от Съединени американски щати и НАТО.

Русия " не желае да остане в позиция, в която на сигурността й се протяга ръка постоянно ", съобщи през днешния ден външният министър на страната Сергей Лавров.

Междувременно гръцкият външен министър Никос Дендиас отпътува в понеделник на посещаване в Украйна, където ще се срещне с представители на гръцката диаспора и на ОССЕ, оповестиха гръцките медии, базирайки се на пресслужбата му.

Планира се Дендиас да посети селището Сартана и град Мариупол, където ще се срещне с етнически гърци и локални чиновници. Очаква се в Мариупол министърът на външните работи да беседва със заместник-ръководителя на градската администрация Михаил Когут и да посети офиса на специфичната задача за наблюдаване на ОССЕ.

Канада пък оповести, че изтегля краткотрайно чиновниците на посолството си в Украйна, чиято работа не е от първостепенно значение за действието им и оставащите членове на фамилиите, съобщи Ройтерс, като цитира изказване на външното министерство.

" Продължаваме да следим деликатно обстановката, като в това време нашият най-съществен приоритет остават сигурността и сигурността на канадците. Нашите представители са подготвени да окажат при нужда консулска помощ на канадските жители ", се споделя в изказването на външното министерство.

Канадското посолство в Киев остава отворено.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР