Украйна привика във външното си министерство посланика на Ватикана след

...
Украйна привика във външното си министерство посланика на Ватикана след
Коментари Харесай

След призива на папа Франциск да „вдигне бялото знаме“: Украйна привика посланика на Ватикана

Украйна привика във външното си министерство посланика на Ватикана след думите на папа Франциск, приканващи Киев да „ вдигне бялото знаме “. 

Изказването му провокира бурни реакции в обществените мрежи

Пратеникът Висвалдас Кулбокас е бил осведомен, че Украйна е разочарована от думите на папата по отношение на нуждата да се прояви кураж и да се договаря с агресора, се споделя в изказване на украинското външно министерство, представено от Българска телеграфна агенция.

Украинската дипломация упрекна папата, че дава легитимност на правото на по-силния и предизвиква по-силните да не престават да пренебрегват интернационалното право.

Киев неведнъж е заявявал, че договаряния са невъзможни, преди Русия да се изтегли от страната

„ Ръководителят на Светия трон трябваше да изпрати сигнали на интернационалната общественост по отношение на нуждата за неотложно обединяване на силите, с цел да се подсигурява успеха на положителното над злото и да насочи апел към агресора, а не към жертвата “, се споделя в текста.

Украинският президент Володимир Зеленски през вчерашния ден реагира остро на думите на папата, като увери, че неговата страна в никакъв случай няма да вдигне бялото знаме пред Москва.

Спорното изказване папата направи в изявление за швейцарската телевизия РТС, снимано през февруари и публикувано в събота.

Италиански кардинал ще се опита да организира срещи с Путин и Зеленски

Още същия ден Ватиканът опита да внесе изясненост в изявлението на папата и изясни, че понятието „ повдигане на бяло знаме “ означава преустановяване на военните дейности - помирение, реализирано посредством куража да се договаря, в сравнение с предаване.

Днес представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че вижда в думите на папата не апел към Украйна да капитулира, а по-скоро апел за договаряния.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР