Украйна предложи да се използва въздушното пространство в района на

...
Украйна предложи да се използва въздушното пространство в района на
Коментари Харесай

Украйна предложи на НАТО да използва въздушното пространство на Крим

Украйна предложи да се употребява въздушното пространство в региона на Симферопол в Крим за въздушни интервенции на НАТО, предава организация РИА Новости, представена от организация " Фокус ".

По-рано министър-председателят на Украйна Денис Шмигал, след среща с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, съобщи, че Киев работи за разширение на съдействието с НАТО в Черноморския район. За 2021 година са планувани няколко взаимни учения, в това число маневри за кохерентна резистентност в Одеса. Днес украинският министър на инфраструктурата Владислав Криклий организира диалози със заместител генералния секретар на НАТО по политиката на защитата и планирането Патрик Търнър. Криклий напомни обновения бюлетин на EASA (Европейска организация за авиационна безопасност), съгласно който по този начин нареченият район за полетна информация Симферопол е приет за неопасен. Той също по този начин прикани да се вземе поради премахването на рестриктивните мерки на Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати за полети в тази зона.

" Предлагаме да използваме тази част от въздушното пространство за въздушни интервенции на НАТО за превозване на войски, съоръжение, товари и така нататък Надяваме се на поддръжката на НАТО при наблюдението на въздушната конюнктура по границата с Русия ", цитира Криклий пресслужбата на неговия отдел. В същото време той означи, че Украйна се придържа към определения курс на интеграция в евроатлантическите системи за групова сигурност. " Една от значимите области на такава интеграция е присъединяване на Украйна в програмата за продан на данни за въздушното придвижване на НАТО. В актуалните условия е значимо да се ускори контролът на гражданския въздушен трафик и да се отговори на спешни обстановки в Черноморския район и в зоната на „ антитерористичната интервенция “ (АТО) (така Украйна назовава непризнатите Донецка и Луганска национални републики, " добави министърът.

През декември 2014 година Върховната Рада се отхвърли от самостоятелен статут на Украйна. През юни 2016 година бяха признати закони, определящи участието в НАТО като външнополитическа цел на страната. През февруари 2019 година Народното събрание промени конституцията, осигурявайки държавния курс за европейска интеграция и присъединение към Алианса. Украйна стана шестата страна, получила статут на сътрудник на НАТО с разширени благоприятни условия. По-рано подобен статут беше даден на Австралия, Финландия, Грузия, Йордания и Швеция. Статусът на сътрудник с разширени благоприятни условия беше въведен в НАТО през 2014 година за създаване на по-дълбоки, по-специализирани двустранни връзки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР