Украйна постигна предварително споразумение с Международния валутен фонд, което може

...
Украйна постигна предварително споразумение с Международния валутен фонд, което може
Коментари Харесай

Украйна сключи споразумение с МВФ

Украйна реализира авансово съглашение с Международния валутен фонд, което може да проправи пътя към стабилен по мярка финансов избавителен пояс, като опустошената от война страна търси да получи до 20 милиарда $, с цел да поддържа своите запаси и бюджетни потребности, оповестява Блумбърг, представена от БНР. 

Сделката сред Киев и Фонда е така наречен съглашение на равнище механически личен състав, ориентирано към определяне на цялостна стратегия за кредитиране за отключване на милиарди финансиране през идната година, в случай че държавното управление извърши изискванията, съобщи в сряда МВФ.

МВФ прикани администрацията на президента Володимир Зеленски да усили данъчните доходи, да възвърне вътрешния пазар на облигации и да ограничи паричното финансиране като част от своите рекомендации.

Четиримесечната стратегия " ще обезпечи опора за макроикономическите политики и ще катализира поддръжката на донорите ", уточни Гавин Грей, който управлява задачата на МВФ в Украйна.

" Силното използване на политиките би помогнало да се проправи пътя към пълноценна стратегия, подкрепяна от МВФ ", добави той.

Споразумението ще бъде разисквано от изпълнителния съвет на кредитора през идващите няколко седмици, се споделя още в изказването на МВФ.

Русия унищожи елементи от индустриалната база, селското стопанство и главната инфраструктура на Украйна от началото на нейната инвазия през февруари, предизвиквайки стесняване на украинската стопанска система с към 30% тази година. Това лиши държавното управление от доходи за финансиране на съществени потребности, принуждавайки Киев да разчита на интернационална помощ и стратегия за продажба на облигации.

МВФ чака стопанската система на Украйна да се стабилизира през идната година, като предвижда напредък от 1% при " главния си сюжет ", уточни Фондът, добавяйки, че инфлацията евентуално ще остане висока от към 25 на 100.

Страната съобщи, че би трябвало да запълни " дупка " от 3 милиарда $ месечно в обществените си финанси през идната година. Премиерът Денис Шмихал сподели, че държавното управление желае нова стратегия за заем от МВФ не по-късно от първото тримесечие на 2023 година

Украйна съставлява специфичен случай за МВФ, защото войната усложнява стопански прогнози. Страната към този момент получи 2,6 милиарда $ от МВФ тази година под формата на грантове по стратегии за бързо финансиране. Същевременно Украйна би трябвало да изплати повече от 3 милиарда $ на интернационалния заемодател през идната година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР