Украйна получи нова финансова подкрепа от общо 60 милиарда евро

...
Украйна получи нова финансова подкрепа от общо 60 милиарда евро
Коментари Харесай

Украйна набра още 60 милиарда евро за възстановяването си на конференцията в Лондон

Украйна получи нова финансова поддръжка от общо 60 милиарда евро за възобновяване на стопанската система си, съобщи през днешния ден английският външен министър Джеймс Клевърли в края на състоялата се в Лондон интернационална конференция, отдадена на възобновяване на страната.
 
" Не бяхме замислили тази конференция като конгрес за оповестяване на финансов принос, само че при все че през днешния ден бяха обещани общо 60 милиарда евро в поддръжка на Украйна от държавни управления и интернационалните организации в кратковременен и средносрочен проект ", съобщи министърът.
 
Основната част от сумата се образува от пакет от помощи в размер на 50 милиарда евро, който Европейският съюз възнамерява да отпусне до 2027 година и разгласи в навечерието на конференцията. Съединени американски щати оповестиха помощ на стойност 1,3 милиарда $ (около 1,2 милиарда евро), предопределена основно към украинския енергиен бранш и инфраструктура.
 
" Започваме да възвръщаме Украйна тази година, няма да чакаме края на войната ", съобщи украинският министър председател Денис Шмигал, като благодари на съдружниците на Киев за финансовата поддръжка. Той изрази удовлетворение, че обещаните средства ще дадат опция на Киев да се приближи до незабавно нужните му средства.
 
Обещаните 60 милиарда евро включват и дълготрайно финансиране. Средносрочното възобновяване на украинската стопанска система се прави оценка на над 400 милиарда $ на този стадий от спора.
 
Шмигал приветства също уговорката на " съвсем всички участници " да поддържат концепцията, че Русия би трябвало да " заплати за закононарушения си и разрушенията в Украйна ". " Трябва да завършваме компенсационния механизъм, който ще ни разреши да използваме замразените съветски активи за възобновяване на Украйна ", съобщи той.
 
Целта на конференцията в Лондон бе да се активизират средствата, нужни за възобновяване на Украйна в кратковременен и средносрочен проект, само че и да се прикани частният бранш също да даде своя принос, създавайки механизми за гарантиране на вложенията му в страната. Клевърли означи, че близо 500 компании от 42 страни са дали обещание да се включат.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР