Украйна поиска незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските

...
Украйна поиска незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските
Коментари Харесай

Украйна настоя за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на Русия

Украйна изиска неотложно преустановяване на огъня и евакуиране на съветските войски, до момента в който нейната делегация пристигаше в Беларус за диалози с съветските договарящи на петия ден от офанзивата на Кремъл. Делегацията на Украйна би трябвало да се срещне с съветски представители за първите диалози след нахлуването на Москва, до момента в който боевете за няколко украински града не престават, а съветската рубла се срутва. Срещата ще се организира тъкмо от другата страна на границата в прилежащ Беларус - основен съдружник на Кремъл, който разреши на съветските войски да преминат, с цел да нападат Украйна, оповестява Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

" Украинската делегация дойде на украинско-беларуската граница, с цел да взе участие в договаряния с представители на Руската федерация ", се споделя в изказване на украинското президентство. " Основният въпрос на диалозите е незабавното преустановяване на огъня и изтеглянето на войските от Украйна ". В настрана изказване украинският президент Владимир Зеленски прикани съветските войски да изоставят техниката си и да изоставен бойното поле, с цел да спасят живота си, като съобщи, че повече от 4500 съветски бойци към този момент са изгубили живота си. Той също по този начин прикани Европейския съюз да даде на Украйна " неотложно " участие посредством специфична процедура.

Руските държавни медии разгласиха видеозапис на украинските делегати, които идват с хеликоптер. Леонид Слуцки, началник на комисията по интернационалните въпроси в съветския парламент, написа в Telegram: " Скоро ще стартираме ".

Преговорите се организират в миг, когато украинските сили оказват яростна опозиция на съветската атака, ден откакто президентът Владимир Путин подреди на своите началници на защитата да приведат нуклеарните сили на страната в положение на нараснала подготвеност. Украинската делегация включва министъра на защитата Олексий Резников, както и заместник-министъра на външните работи Николай Точицки. Срещата ще се организира след телефонен диалог сред Зеленски и президента на Беларус Александър Лукашенко. Зеленски съобщи, че е скептично надъхан по отношение на опцията за пробив.

" Както постоянно: Не имам вяра в резултата от тази среща, само че дано опитат ", сподели той. Първоначално Киев не желаеше да изпрати делегация в Беларус, като се има поради ролята на страната като медиатор при нападението на Русия против Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР