Украйна подготвя мощна контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия

...
Украйна подготвя мощна контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия
Коментари Харесай

Украйна подготвя мощна контраофанзива. Кога и къде ще бъде нанесена тя?

Украйна приготвя мощна контраатака за възвръщане на окупираните от Русия украински територии. Колкото по-добре се приготви Киев за решителната борба, толкоз по-добри ще бъдат възможностите му за триумф.

Магистрала в Полша, покрай границата с Украйна. Конвой с към дузина военни машини идва от Украйна. „ Видях ги неотдавна да отиват в противоположната посока “, споделя таксиметров водач. „ Носеха танкове. Много огромни танкове “.

Украйна ще се нуждае от тези танкове в идните седмици и месеци. Украинската войска приключва подготовката си за предстоящата контраатака, която беше оповестена преди няколко месеца. Тя би трябвало да стане повратна точка за зимните окопни сражения и да отблъсне Русия от окупираните територии. Това може да е решителен миг. Освобождение.
Отбраната на Бахмут – прийом за печелене на време?
Всеки, който посети Киев в този момент, ще усети какво значи мъртвило пред стихия. Руският обстрел като този на 28 април към този момент е необичайност. Столицата наподобява спокойна. И въпреки всичко – войната дебне зад всеки ъгъл. На Майдана има подредени ковчези на паднали в боевете, а по постройките висят плакати, призоваващи за доброволци в армията.

Особено огромен брой бойци умират в Бахмут. Градът към този момент месеци наред е сцена на яростни сражения и съвсем напълно е под контрола на руснаците. Но украинската защита не се отхвърля – обяснението е, че по този начин се пазят и останалите близки градове. Но Киев желае да заклещи съветските сили в Бахмут, с цел да завоюва време за подготовка на контраофанзивата си. Затова и украинската войска понесе доста провали и се примиряваше с тях.

Андрий и Максим (имената им са променени) също са се сражавали в Бахмут. Сега са в Киев – най-накрая имат време да си починат. „ Надявам се да си е коствало “, споделя Андрий за решението Бахмут да се пази непременно. Той самият не е сигурен дали е по този начин. Максим споделя, че съветските войски са ги превъзхождали числено, а и неговият отряд е бил зле квалифициран и с незадоволително боеприпаси. От контраофанзивата двамата чакат „ най-накрая да бъдат освободени окупираните територии “.
Нужно е време за разрастване на офанзивата
Контраофанзивата е непрекъснато дискутирана в украинските медии, само че представителите на въоръжените сили на страната не издават нищо. Всички въпроси получават отговора „ Почакайте и ще видите “. За това има доста аргументи. Например, че не всички западни оръжия, които се чакаха, са пристигнали. От началото на годината Украйна получи доста тежко въоръжение – немски и английски бойни танкове, бойни машини, американската система „ Пейтриът “ и руски изтребители.

Според изчисленията на украинското онлайн издание „ Украинска истина “ армията и националната армия са основали минимум 16 нови бригади за офанзивата – по този начин общият брой на бойците е 50 хиляди. Тези нови бригади имат потребност от време, с цел да се приготвят – в това число и за запознаване с новите оръжия. Допълнително предизвикателство е координираното разрастване на доста единици – широкомащабна атака. Украйна има нищожен опит в това отношение. Според специалисти в Киев вероятните сюжети са проигравани от компютри.

Метеорологичните условия към момента са неподходящи. Дъждът е направил доста селски пътища мъчно проходими за тежката военна техника. Освен това украинските бойци би трябвало да изчакат, до момента в който дърветата се разлистят, което ще обезпечи по-добра дегизировка. Ще са нужни още няколко дни, до момента в който се появи задоволително суха и зелена растителност.
Крим е стратегическа цел
Къде, по кое време и по какъв начин Украйна ще нанесе удар, е една от най-строго защитаваните секрети сега. Вероятно е да заложи на най-малко две направления на офанзива. През есента на 2022 година армията предприе дейности край Харков и Херсон – и те бяха сполучливи.

В единствената си програмна публикация досега през септември 2022 година главнокомандващият на украинската войска военачалник Валерий Салушний единствено незадълбочено очерта по какъв начин би могло да наподобява такова украинско контранастъпление. Той приказва за „ няколко поредни, в идеалния случай едновременни контраатаки “. Салушний загатва и Крим, анексиран от Русия през 2014 година, като стратегически значима цел. Това е главната посока, в която Украйна евентуално ще се опита да напредне, настояват всички в Киев. Може да се чакат и изненади и хитрости. Мнозина обаче се съмняват, че Украйна ще успее да завладее полуострова. Няма задоволително сили и технологии за това.

Отдавна се счита, че главната линия на нахлуване е Запорожка област в Южна Украйна. Оттам украинските сили желаят да продължат към Крим, с цел да отрежат съветските военни от сухопътните доставки. Ако това сполучи, ще бъде огромен триумф за Киев, споделят те. Няма да е елементарно, тъй като Русия е построила няколко отбранителни линии. Освен това този път – за разлика от Харков или Херсон – Русия евентуално ще отговори с контраатаки, което е един от рисковете на украинската атака.
Контраофанзивата надали ще постави завършек на войната
Въпреки това настроението в Киев е внимателно оптимистично. „ Тази атака въобще не може да се провали, ще бъдат освободени още територии “, споделя един боен специалист. „ Единственият въпрос е на каква цена “. Тази цена е това, което боецът Андрий вижда всякога, когато огледа листата с контакти на мобилния си телефон: „ Много приятели паднаха. Не мога да намеря сили да изтрия номерата им “.

Съществува и въпросът какво ще се случи след контраофанзивата. Някои се притесняват, че в случай че тя надалеч не оправдае упованията, Западът може да подтикне Украйна към договаряния и мъчителни отстъпки. Военното управление се изрече ясно срещу това. „ Това няма да се случи “, споделя Андрий. Той и мнозина в Киев допускат, че войната ще е дълга и надали ще завърши даже след контраофанзивата. Затова той се надява на повече конвои с тежко военно съоръжение от Запада.

Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР