Украйна отзовава своите граждани от Косово, които са участвали в

...
Украйна отзовава своите граждани от Косово, които са участвали в
Коментари Харесай

Украйна изтегля миротворците си от Косово

Украйна отзовава своите жители от Косово, които са взели участие в задачата за поддържане на мира. Става въпрос за Международните мироопазващи сили в Косово под управлението на НАТО (КФОР).

Това стана по предписание на Въоръжените сили на Украйна, заяви локалната медия РБК, отправила питане към военните в нападнатата от Русия страна.

„ Към днешна дата националният контингент на Въоръжените сили на Украйна, състоящ се от 40 военнослужещи, се намира в Косово ", се споделя в документа. От ведомството означават, че сега се подхващат ограничения за връщането им в Украйна.

Причината е президентски декрет № 114 от 7 март 2022 година

" За отзоваване на националния контингент и националния персонален състав, които вземат участие в интернационалните интервенции за поддържане на мира и сигурността ". " Връщането на националния контингент ще значи краткотрайно преустановяване на присъединяване му в задачата на КФОР ", обявиха от Съвместното командване на силите.

През март президентът Володимир Зеленски изтегли всички украински миротворци от всички задачи по света, с цел да отбрани страната си от пълномащабното съветско навлизане.

Припомняме, че на 31 юли 2022 година обстановката в Северно Косово ескалира. Местните сърби блокираха пътища в символ на митинг против новите правила, които гласяха, че от 1 август няма да се позволяват жители със сръбски персонални документи и сръбски регистрационни номера на колите. В последна сметка Съединени американски щати и Европейски Съюз се намесиха и се стигна до решението на Прищина да отсрочи мярката с още 1 месец, след което напрежението последователно стихна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР