Украйна отхвърля идеята да стане неутрална държава по модела на

...
Украйна отхвърля идеята да стане неутрална държава по модела на
Коментари Харесай

Украйна отхвърля неутралитет по шведски или австрийски модел

Украйна отхвърля концепцията да стане неутрална страна по модела на Австрия или Швеция, заяви Франс прес, цитирайки президентството в Киев.

По-рано денем Кремъл заяви, че Русия е подготвена да разиска такава концепция, като изискване за преустановяване на военните дейстия.
„ Разбира се, разбираме опита на нашите сътрудници да останат дейна страна в преговорния процес- сподели Михайло Подоляк, член на украинския преговорен екип и консултант на шефа на президентския кабинет, представен от уеб страницата ". - Оттук и думите за шведския или австрийския модел на неутралитет. Но Украйна в този момент е в положение на директна война с Руската федерация. Следователно, моделът може да бъде единствено " украински " и единствено за законно тествани " гаранции за сигурност ". И никакви други модели или варианти. Какво значи това? Първо, безспорни гаранции за сигурност. Ефективни, а не протоколни или Будапеща. И това значи, че подписалите гаранциите няма да останат настрани при положение на нахлуване против Украйна, както през днешния ден. Но те ще вземат интензивно присъединяване на страната на Украйна в спора и публично ще обезпечат незабавното снабдяване на нужния размер оръжие за нас ".
Подоляк акцентира, че Украйна в никакъв случай не е нападала съседите си и не е възнамерявала да го прави.

„ И второ, Украйна към този момент не желае да зависи от бюрократични процедури, които разрешават или не разрешават да се затвори небето за същите крилати ракети. Нуждаем се от директни и строги гаранции, че небето несъмнено ще бъде затворено. Ще прибавя, че Украйна в никакъв случай не е е била военна страна, която нападна или възнамерява да нападна съседите си, за разлика от тези съседи. Ето за какво през днешния ден Украйна желае да има в действителност мощен набор от съдружници с ясно избрани гаранции за сигурност ", заключи съветникът на ръководителя на кабинета на президента.

В настрана изявление за уеб страницата НВ, украинският външен министър Дмитро Кулеба развива по-подробно същата теза:

" Русия има редица условия към Украйна. Когато бъдат събрани, те всъщност са ултиматум за капитулация - споделя той. - Ние отхвърляме този метод, желаеме договаряния, в границите на които да се намерят уравновесени решения ".

По думите му в този момент Украйна желае да разбере какви гаранции за сигурността би получила от непрекъснатите членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, измежду които е Русия.

" След като разберем за какви гаранции за сигурност приказваме, ще можем да решим къде ще бъде нашата градивна стъпка - споделя Кулеба. - Сега не бих почнал да приказвам за неутралитет или каквато и да е друга област, само че бих приказвал за това по какъв начин Украйна ще получи гаранции за сигурност и какви ще бъдат те. Неутралността сама по себе си не е решение на казуса. Решението е гаранции за сигурност, а не същото като в Будапещенския меморандум ".

Той дава образец с подписания през 1994 година меморандум, с който Украйна се отхвърля от нуклеарните оръжия на нейна територия, а останалите посписали го страни се задължават при опасност за нейната сигурност да свикат съвещания със Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Е, дадоха обещание - добре, свикаха - добре, поговориха. И какво от това? Заплахата остава - споделя Кулеба. - Вече имаме опит даже през последните седмици, когато свикаме съвещания, съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, подлага се на гласоподаване правно обвързваща резолюция, само че Русия я блокира. Самият съвет не е гаранция за сигурност. Но в случай че, да вземем за пример, Русия се ангажира да привиква съвещания, да взе участие в съвещания и в това време да не употребява правото си на несъгласие върху решения, свързани със опасността за сигурността на Украйна, тогава това към този момент е твърда гаранция. Подхождаме към тези договаряния с ясно чувство за горчивия опит от Будапещенския меморандум и няма да позволим тази неточност да се повтори в този момент ".

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР