Украйна очаква да започне строителни работи по четири нови ядрени

...
Украйна очаква да започне строителни работи по четири нови ядрени
Коментари Харесай

Украйна обяви къде ще инсталира двата реактора от АЕЦ Белене

" Украйна чака да стартира строителни работи по четири нови нуклеарни реактора това лято или през есента ", съобщи министърът на енергетиката на страната Герман Галушченко пред " Ройтерс ".
Два от блоковете, които включват реактори и обвързвано с тях съоръжение, ще се основават на създадено в Русия съоръжение, което Украйна желае да внесе от България, до момента в който другите два ще употребяват западна технология от производителя на енергийно съоръжение " Уестингхаус ". И четирите реактора ще бъдат издигнати в атомната електроцентрала " Хмелницки " в западната част на Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.
Графикът е по-амбициозен от контури по-рано от Киев, в който бе упоменато започване на работа " по някое време през 2024 година ", като в него не бе да конкретизирано, че и четирите реактора могат да бъдат създадени по едно и също време, добавя Ройтерс.
По време на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България предходната година стана известно, че са водени договаряния за продажба на създадените в Русия реактори за АЕЦ " Белене ", като след това Народното събрание даде позволение на министъра на енергетиката Румен Радев да организира договаряния по въпроса.
По-рано пък се разбра, че на площадката на АЕЦ " Козлодуй " ще може да се съхранява друго от съветското свежо нуклеарно гориво. Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) е издала лиценз на нуклеарната централа за предпазване на касетите във възела за свежо гориво, оповестяват от ведомството. Става въпрос за американското свежо нуклеарно гориво вид RWFA, което сега не е лицензирано от нуклеарния регулатор, само че се възнамерява да се употребява за блок 5 в АЕЦ " Козлодуй ".
В обсега на позволените действия попадат само приемането и съхранението, прецизират от АЯР. Агенцията си е сложила период до края на март 2024 година да има решение за горивото на американската " Уестингхаус ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР