Украйна очаква да получи статут на кандидат за членство в

...
Украйна очаква да получи статут на кандидат за членство в
Коментари Харесай

Кулеба: Ако не получим статут на кандидат за ЕС, това означава, че Европа се опитва да ни измами

Украйна чака да получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз през лятото на 2022 година Отказът ще значи, че Европа се пробва да я измами. Това съобщи „ РБК-Украйна “, базирайки се на изявление на украинския външен министър Дмитро Кулеба за Financial Times.

“Ако не получим статут на претендент, това значи единствено, че Европа се пробва да ни измами. И ние няма да го преглътнем”, сподели той. Според него през днешния ден Украйна е единственото място в Европа, където хората умират за полезностите, на които се основава Европейски Съюз.

„ И аз считам, че това би трябвало да се почита “, добави Кулеба.
На какъв стадий е процесът?
Преди дни Украйна внесе в Европейската комисия втората част от анкетата, въз основа на която ще се направи умозаключение за сходство с критериите за даване на статут на претендент. Предполага се, че статутът може да бъде даден на Украйна още на срещата на върха на Европейски Съюз през юни. След това могат да стартират договаряния за присъединение.

По-рано ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Украйна ще стане заслужен член на Европейски Съюз и ще направи всичко належащо за това.

В същото време френският президент Еманюел Макрон заяви, че присъединението на Украйна към Европейски Съюз може да отнеме няколко години и предложи основаването на нова “европейска политическа общност”, която да одобри Украйна и други страни, които се стремят към Европейски Съюз, пише РИА Новости.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР