Украйна обяви днес решението си да поиска включване в списъка

...
Украйна обяви днес решението си да поиска включване в списъка
Коментари Харесай

Украйна ще поиска вписването на Одеса в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Украйна разгласи през днешния ден решението си да изиска включване в листата на международното завещание на ЮНЕСКО на историческия център на град Одеса, прочут със своята архитектура, само че към този момент обиден от бомбардировки, съобщи Франс прес.

Министърът на културата и на информацията на Украйна Олександър Ткаченко през днешния ден бе признат от генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле в централата на организацията в Париж. След срещата с нея министърът разгласи, че Украйна ще изиска вписването на историческия център на Одеса в листата на международното завещание на ЮНЕСКО и напомни, че градът се намира едвам на няколко десетки километра от фронтовата линия.

Одеса, която е на брега на Черно море, на няколко пъти бе бомбардирана от съветските сили. На 24 юли при обстрел бе развален Музеят на изящните изкуства, открит през 1899 година В началото на войната бяха нанесени и вреди на Музея на модерното изкуство.

ЮНЕСКО към този момент е мобилизирала интернационалните специалисти, които да окажат техническа помощ на Украйна, тъй че кандидатурата на Одеса да бъде незабавно прегледана от страните членки на Комитета по международното завещание за впиването ѝ в листата на международното завещание и в листата на застрашеното международно завещание.

На комитета ще бъде предложено и да впише обекти в Киев и Лвов, които също са застрашени, в листата на застрашеното международно завещание.

Азуле заяви, че ЮНЕСКО ще ускори поддръжката си за Одеса, по-специално за финансиране на работите по ремонта на Музея на изящните изкуства и на Музея на модерното изкуство, както и за дигитализирането на минимум 1000 произведения, намиращи се в Одеса, а също и на държавните архиви на Одеса. ЮНЕСКО ще обезпечи и доставката на нови уреди за отбрана на културните обекти в Одеса и на техния личен състав.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР