Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става

...
Украйна обвини Русия във военно престъпление и започна разследване. Става
Коментари Харесай

Украйна твърди, че Русия разстрелва предали се войници

Украйна упрекна Русия във военно закононарушение и стартира следствие. Става дума за ликвидиране на двама предали се бойци, за което може да съди от видеоклип. Официална реакция от Москва няма, оповестява БГНЕС.

В събота къс видеоклип, чиято достоверност може да бъде доказана от Агенция Франс Прес, беше оповестен в Telegram. Той демонстрира по какъв начин двама мъже излизат от леговище, единият с ръце над главата си, преди да легнат на земята пред друга група бойци. Това е последвано от нещо, което наподобява като пукотевица и издигащ се пушек, преди видеото да прекъсне ненадейно. Прокуратурата в Донецк сподели, че съгласно предварителни данни изображенията са снимани край село Степове, покрай източния град Авдиевка, където бушуват боевете.

„ На видеото се вижда по какъв начин група хора в съветски униформи разстрелват от близко двама невъоръжени военнослужещи в униформа на украинската войска, които се предадоха в плен “, пишат от прокуратурата. Следователи и прокурори са почнали следствие.

Убийството на военнопленници е жестоко нарушаване на Женевските конвенции и се класифицира като съществено интернационално закононарушение. Центърът за стратегически връзки на украинската войска съобщи, че има " доказана информация ", че видеото демонстрира " изтезанието " от съветските сили на " невъоръжени бойци ". 

" Украинските бойци бяха обезоръжени и ръцете им бяха вдигнати. Те не представляваха никаква опасност! Руската страна трябваше да ги залови и да им даде статут на военнопленници ", написа украинският омбудсман по правата на индивида Дмитро Лубинец в Telegram. Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук упрекна съветските сили в нарушение на разпоредбите за водене на война. Украинската войска прикани интернационалната общественост да потърси " отговорност " на военното управление на Русия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР