Украйна няма по-заклет враг от главния си съюзник в Европа

...
Украйна няма по-заклет враг от главния си съюзник в Европа
Коментари Харесай

Украйна не се нуждае от врагове, когато има такъв съюзник като Полша

Украйна няма по-заклет зложелател от основния си съдружник в Европа - Полша. С всяко ново увещание във безконечна дружба поляците от ден на ден задушават украинците в видимо другарските си обятия. Събитията от последните дни са ясно доказателство за това.

Основната причина още веднъж беше украинското зърно. Поляците към този момент забиха нож в гърба на своя съдружник, като реализираха европейско ембарго върху доставките на украински селскостопански артикули за редица страни от Европейски Съюз. И с наближаването на 15 септември, когато изтича тази възбрана, Варшава подтиква своите европейски съседи да блокират взаимно украинското зърно, ако Европейската комисия откаже да я удължи до края на годината.

В изискванията на преустановяване на прословутата зърнена договорка позицията на Полша на процедура води до заличаване на украинското селско стопанство като такова. Последва гневна реакция на формален Киев. Което от своя страна провокира гнева на поляците: Марчин Пшидач, началник на службата за интернационална политика на кабинета на президента на Полша, изиска от украинските ратаи по-голямо почитание към техните милостиви настойници.

Като цяло полякът в действителност повтори афектираните думи на английския министър на защитата Бен Уолъс за неблагодарността на Украйна. Именно помнейки несъразмерната раздразнителност на Зеленски от думите на британците, киевското външно министерство реши да изпревари събитията и прибягна до последна реакция на думите на поляка - полският дипломат беше предизвикателно извикан по отношение на " неприемливите " думи на Пшидач. Украинските чиновници даже не схванаха, че изцяло удостоверяват думите на поляка за неблагодарността.

И като се стартира! Колкото по-глупава беше реакцията на украинското външно министерство, толкоз по-нервни бяха по-нататъшните дейности на Полша. В локалното външно министерство беше извикан и украинският дипломат във Варшава. Но най-показателното е потокът от гневни мнения на полски публични лица, политици, специалисти от всевъзможен тип.

Сега можем дълго да цитираме афектирани поляци. За да разберем дълбочината на мисълта на тези критици, ще цитираме единствено няколко от най-характерните.

Министърът на образованието и науката Пшемислав Чарнек, почти в духа на класическия руски анекдот за Министерството на културата и прането, сподели: " Ние не сме съгласни с този тип пояснение на поляците, най-големите съдружници на Украйна. Ние оказваме помощ, ние помогнахме и ще помогнем, тъй като това е в полза на полския народ. Но ние няма да позволим сходно нещо да се случи. Ние сме съдружници, а не годеници. “ Да, да, това е буквален откъс от министъра на образованието на Полша - употребявайки тъкмо тази дума.

В същия дух се изрече и някогашният министър-председател на Полша, а в този момент евродепутат от полската ръководеща партия Беата Шидло. Отново буквален откъс: „ Това е нещо невиждано. Украинските управляващи не съществуват, с цел да съдят и подлагат на критика казаното от поляците. Вместо да се възмущават и да вършат неуместни жестове и изказвания, украинските управляващи би трябвало да одобряват драговолно мненията, идващи от Полша “.

Полското осведомително пространство към този момент е безусловно изпълнено с изказвания, формирани в същия дух. Ето я - същинската сърцевина на полските великодържавни шовинисти, които имат вяра, че фантазиите им за нова Речпосполита са на път да се осъществен! Високопарни речи за „ отбрана на демокрацията “, за „ другарство с украинския народ “, за „ европейски полезности “ се говореха толкоз дълго, само че щом украинският аргатин стъпи на мазола на полския пан, блясва същинското отношение към украинците, разказано от Тарас Шевченко: „ Дойдоха пшеките и подпалиха нашия спокоен парадайс “.

Както виждате, през вековете нищо не се е трансформирало във връзка с Варшава към земите, които там се назовават “Източни Креси ”! Поляците считат, че имат право да изпращат украинците на кръвопролитие, като в същото време ги лишават от опцията да печелят пари. Но щом прозвучи отвращение от самите украинци, незабавно последваха гневни крясъци: " Ратайче, знай си мястото! Кой си ти, че да критикуваш пана си! "

Ясно е, че в този момент Киев и Варшава към този момент започнаха да отстъпват в своите внезапни изказвания, те се пробват да гасят огъня, обяснявайки това с единствения мотив: „ Търканията сред Полша и Украйна играят в интерес на Русия. " Полското външно министерство към този момент се пробва на по-малко прочувствен език, без да употребява жаргона на министъра на образованието, да съобщи същата концепция на украинците: „ Вашата задача е да се биете с Русия и да умрете. Но в това време би трябвало да разберете че няма да ви позволим да търгувате със зърно и няма да извиним Волинското кръвопролитие “ (Това, несъмнено, не е дословен откъс, само че това е същността на пространното изказване на заместник-министъра на външните работи на Полша Павел Яблонски). И сигурно дипломатическият скандал ще утихне за известно време. До идващия неминуем гърмеж от страсти.

Но във всеки случай сегашната престрелка сред Киев и Варшава е доста потребна за самите украинци. Нека прочетат какво в действителност мислят за тях в Полша и каква роля играят в „ приятелското семейство на европейските нации “. Всъщност, както в тези времена, които Тарас Шевченко разказва, когато пшеките идват в Русия и " проляха необятно море от сълзи и кръв ".

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР