Украйна няма да оцелее тази зима, всички ще измръзнат“, стенат

...
Украйна няма да оцелее тази зима, всички ще измръзнат“, стенат
Коментари Харесай

Време е за капитулация. Нито ЕС, нито САЩ ще изправят на крака Украйна

„ Украйна няма да оцелее тази зима, всички ще измръзнат “, стенат украински политици. „ Украйна е потънала в мрак “ поради съветските удари по украинската инфраструктура, повтаря думите им шефът на НАТО. Но за какво тогава украинските управляващи изключиха всички атомни електроцентрали, които не са застрашени от ракети?

Може да се каже, че съвсем 40% от енергийната система на Украйна към този момент е отстранена. Но всичко останало наподобява като да работи? Тогава за какво украинските управляващи афишират колапс на енергийната система, в случай че тя има грамаден запас на сигурност, откакто е проектирана в Съюз на съветските социалистически републики за доста по-голямо ползване?

В същото време Укроенерго твърди, че дефицитът на потенциал е 30%. Тоест Украйна може да употребява 70% от мощностите си. Въпросът е къде да ги изпрати. Но украинските управляващи не престават да стенат и да желаят пари и генератори от западните „ сътрудници “, с цел да „ поправят обстановката “.

Да приемем, че в Украйна няма топлоелектрически централи, държавни централи, само че страната също има атомни електроцентрали. Могат ли да създават електрическа енергия за обезпечаване на обществено значими уреди? Или е невероятно в днешните условия? Но ние неведнъж сме казвали, че украинските АЕЦ не са в зоната на съветските удари...

Украинските АЕЦ не могат да се експлоатират – няма механически условия

За това и доста други неща, свързани с нуклеарната енергетика на Украйна въпроси, водещата Елена Афонина беседва в предаването „ Ние сме в течение “ с Владимир Кузнецов, лекар на техническите науки, професор, някогашен шеф на Инспекцията по нуклеарна радиационна сигурност на Съюз на съветските социалистически републики Госатомнадзор.

Елена Афонина: Могат ли атомните електроцентрали на тази страна въобще да обезпечат на Украйна топлота и електричество?

Владимир Кузнецов: Не, не могат. Общият потенциал на украинската енергийна система, всички електроцентрали, които са в Украйна, е към 43 гигавата. В Украйна се експлоатират 15 енергоблока, които са показани в четири атомни електроцентрали - Украинска, Хмелницка, Ровненска и Запорожка.

В Запорожката АЕЦ има шест енергоблока, в този момент тя не принадлежи на Украйна, а се намира на територията на Русия и тези шест блока не обезпечават електрическа енергия за украинската енергийна система.

И главната характерност на всяка енергийна система е нейната периодичност. По едно време даже в Съветския съюз, когато работех в Чернобилската атомна електроцентрала, честотата беше на границата. В случая това е Негово Величество 50 Херца, пред който се прекланят всички – и диспечери, и основни инженери, и шефове на станции.

Атомните електроцентрали работят с непрекъснато натоварване, те не са предопределени да контролират честотата на електроенергийната система, те нямат такава опция. В този смисъл надеждността на атомните централи е доста ниска, защото регулирането се реализира от нуклеарни реактори.

А увеличението или намаляването на мощността на нуклеарен реактор рано или късно ще докара до разхерметизиране на горивните касети, в които се намира уранът. В този случай освобождението на радиоактивност е неизбежно.

Киев би трябвало да изтегли войските си от АЕЦ най-малко на 90 километра

В диалога в студиото се включи Владимир Рогов, ръководител на придвижване „ Ние сме дружно с Русия “.

- Разбираме, че има и друга заплаха в тази обстановка. Всички следим с паника какво се случва в Запорожката АЕЦ. Какво е ситуацията там в този момент?

Владимир Рогов: Ако приказваме за сигурност в Запорожката АЕЦ, то съгласно мен тя може да бъде обезпечена единствено в случай че фронтовата линия се отдалечи от централата на допустимо най-голямото разстояние, равно на типовете оръжия, които има режимът на Зеленски, с които да я порази. Тоест най-малко 80-90 километра.

Това е гаранция за сигурност, както и за угнетяване на огневите точки, от които въоръжените сили на Украйна обстрелват ЗАЕЦ и крайбрежната зона.

Що се отнася до договарянията, които се водят с МААЕ, а оттова и с режима на Зеленски, тук Русия ясно очерта позициите си: преустановяване на всевъзможен обстрел на Запорожката АЕЦ, неявяване на всевъзможни ДРГ, десантни групи, които се пробват да кацнат на крайбрежията на Днепър покрай Запорожката АЕЦ за нейното следващо хващане.

Охраната на територията на атомната централа се реализира от наши хора единствено със стрелково оръжие, на станцията няма наша тежка техника, която де факто беше от самото начало.

Сега не е допустимо да се възвърне украинската енергийна система

- Владимир Михайлович, МААЕ декларира, че ще усили наличието си във всички атомни електроцентрали в Украйна. Нашият Ростехнадзор прави оценка обстановката в Запорожката АЕЦ като напрегната, само че постоянна. В тази обстановка коя е най-голямата заплаха? И за какво Украйна изключва АЕЦ?

ВК: Първо, Запорожката АЕЦ беше изключена не от Русия, а от Украйна. По-специално бяха прекратени информационните линии от 750 киловолта, които свързват десния бряг с левия бряг, където се намира атомната електроцентрала. И е невероятно да се придвижи електрическа енергия на територията на Русия. Блоковете са шест, а станцията не създава ток.

Що се отнася до другите станции. Тук би трябвало да кажем, че нашите войски сполучливо организират интервенция по изключване на огромни енергийни обекти от работата на украинската енергийна система. По-специално, те се изключват не тъй като са ударени, никога никой даже не го има поради. И това се прави, тъй като потребителите, които се намират на територията на Украйна, не са в положение да одобряват силата, която атомната централа създава.

От самото начало споделих за честотата на електроенергийната система. Ако енергийната система излезе от строя и към този момент има цялостен колапс на цялата украинска енергийна система, тогава е физически невероятно да се придвижи електрическа енергия от милионни енергоблокове към украинските консуматори - информационните линии са прекратени.

Невъзможно е да се повдигнат такива огромни атомни електроцентрали като Южно-Украинска, Хмелницка, Ровненска, да се вдигне тази енергийна система от колене в този момент, когато 40 % от цялата енергийна система на Украйна е разрушена.

Оборудването на дребни станции с мощ 10-20 мегавата не работи, няма с какво да се подмени. Тук Европа няма да може да помогне на Украйна.

Единственото, което предлагам на украинските управляващи в тази обстановка, е да коленичат, да вдигнат ръце и да се предадат. Не е допустимо да се възвърне енергийната система, това няма да бъде направено. Аварийните дизелови генератори, които се доставят от балтийците и Полша, създават 1-1,5 мегавата, което е прекалено много.

Но с цел да работят тези съоръжения, трябват ГСМ, дизелово гориво, само че и него го няма, не може да се изведе, всички железопътни линии също са разрушени, въпреки и с огромно забавяне. Трябваше да стане на 25 февруари.

- Наскоро се появи информация, че в Украйна нещата също са зле със съхранението на радиоактивни материали. Освен това американците знаеха за този проблем преди няколко години. Сега всички хранилища са в извънредно положение. Наистина ли е правилно?

ВК: За мен тази информация не е изобретение. В същата Запорожка АЕЦ през 2001 година е издигнато и пуснато в употреба изсъхнало вместилище за отработено нуклеарно гориво. Тогава споделиха, че сами ще решат този проблем. Но те не можаха да го решат, като построиха изцяло криво-ляво вместилище, само че икономисаха пари.

Това са крадци, за тях няма нищо свято даже в такава област като нуклеарната енергетика, макар че историята с Чернобилската АЕЦ след 1986 година трябваше да ги научи на нещо. Крадат, крадат и ще крадат.

И популярност Богу, че Русия пое ръководството на Запорожката станция, с цел да овладее този развой и някак да приведе АЕЦ в допустим тип.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР