Украйна не се е консултирала със САЩ и съюзниците, преди

...
Украйна не се е консултирала със САЩ и съюзниците, преди
Коментари Харесай

Foreign Affairs: Западът отхвърли преговорите, които можеха да сложат край на войната в Украйна

Украйна не се е съветвала със Съединени американски щати и съдружниците, преди да реализира предварителна рамка за мирното съглашение с Русия напролет на 2022 година на договаряния в Истанбул. Това написа Foreign Affairs в обява, озаглавена: " Преговорите, които можеха да сложат завършек на войната в Украйна. Скрита история на дипломацията, която излезе къса, само че съдържа уроци за бъдещи договаряния ", предава " Фокус ". 

Свързан текст: Путин сподели парафирания план на контракт с Украйна от март 2022 година: Къде са гаранциите, че няма да продължат да се отмятат?

В ранните часове на 24 февруари 2022 година съветските военновъздушни сили нанасят удари по цели в Украйна. В същото време пехотата и бронетехниката на Москва навлизат в страната от север, изток и юг. През идващите дни руснаците се пробват да обкръжат Киев. 

Това са първите дни и седмици от нашествието, която можеше да докара до провалянето на Украйна и подчиняването ѝ от Русия. В ретроспекция наподобява съвсем знамение, че това не се случи. 

Свързан текст: Украинските служби убиха участник в украинската преговорна делегация с Русия

Това, което се случва на бойното поле, е относително добре известно. По-слабо е разбрана едновременната интензивна дипломация, в която вземат участие Москва, Киев и голям брой други участници, и която можеше да докара до съглашение единствено няколко седмици след началото на войната. 

До края на март 2022 година вследствие на поредност от персонални срещи в Беларус и Турция и виртуални срещи посредством видеоконферентна връзка е направено по този начин нареченото Истанбулско официално съобщение, в което е разказана рамката за реализиране на съглашение. След това украинските и съветските договарящи стартират работа по текста на контракта, като реализиран забележителен прогрес към съглашение. Но през май договарянията са прекъснати. Войната продължи и от този момент лиши живота на десетки хиляди хора от двете страни. 

Свързан текст: Депутат от партията на Зеленски: Борис Джонсън пристигна в Киев, сподели, че няма да подписваме нищо с Русия и просто ще водиме война

Какво стана и за какво в никакъв случай не се завърши мирното съглашение? 

Foreign Affairs организира голям брой изявленията и преглежда документи, с цел да доближи до информацията, че Украйна не се е съветва със Съединени американски щати, преди да реализира авансово съглашение за мирния контракт с Русия напролет на 2022 година На западните страни и в частност Съединени американски щати не им е харесал фактът, че планът за спокойно съглашение е включвал избрани задължения на Запада, с които те не са били съгласни, написа Foreign Affairs, като се базира на неназован някогашен американски чиновник. 

" Споразумението щеше да сътвори нови правни отговорности за Съединените щати, по-специално задължението да стартират война с Русия, в случай че тя още веднъж нахлуе в Украйна. Само това изискване щеше да направи съглашението недопустимо за Вашингтон ", написа изданието. 

Според някогашния чиновник при такива условия Западът освен не е одобрил руско-украинските съглашения, само че е тръгнал по пътя на увеличение на военната помощ за Киев и усилване на санкционния напън върху Русия. 

Foreign Affairs отбелязва, че това не трябва да се възприема по този начин, като че ли Западът е провалил мирното съглашение, защото е имало доста други фактори - изключително окончателното проваляне на Русия в опитите ѝ да превземе Киев, Харков, Чернигов и Суми - които са дали на украинците вяра, че военната победа е допустима. 

" Вярно е, че предложенията за поддръжка (с оръжейни доставки) от Запада явно са засилили решимостта на Володимир Зеленски, до момента в който неналичието на западен възторг (за плана за спокойно споразумение) наподобява е отслабила интереса му към дипломацията ", означават създателите на обявата.

Свързан текст: WSJ: През 2022 година Москва и Киев съвсем се договориха - участие на Украйна в Европейски Съюз, само че не и в НАТО

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР