Украйна не планира да подписва никакви документи с Москва относно

...
Украйна не планира да подписва никакви документи с Москва относно
Коментари Харесай

Украйна няма да преговаря с Русия при закупуване на ядрени реактора от България

Украйна не възнамерява да подписва никакви документи с Москва по отношение на възможното закупуване на два нуклеарни реактора съветско произвеждане от България, заяви украинската компания " Енергоатом " в " Телеграм ".

Изявлението на украинската компания беше оповестено в отговор на изявление пред организация Укриформ на украинския специалист Николай Щайнберг, основен инженер в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986-1987 г, който съобщи, че продажбата на съоръжение за нуклеарни уреди и съставни елементи на други страни е обект на специфичен експортен надзор, тъй че е належащо разрешението на страната производител, т.е. Русия. По думите му в резултат на това и в сходство с интернационалното право би трябвало да бъде подписано тристранно съглашение сред Москва, София и Киев за продажбата на оборудването.

" Бихме желали да Ви осведомяваме, че договарянията с българското държавно управление за закупуване на два нуклеарни реактора от Украйна, които да бъдат конфигурирани на местата на недостроените трети и четвърти енергоблок на Хмелницката АЕЦ, фактически не престават. Това беше доказано по-рано пред организация Укринформ от министъра на енергетиката на Украйна Херман Халушченко. Въпреки изказванията на Николай Щайнберг обаче Украйна не води никакви договаряния и не възнамерява да подписва никакви документи с Русия ", написа в изказването на украинската енергийна компания.

При изискване че договарянията с българската страна бъдат сполучливи, блоковете ще бъдат инсталирани взаимно с интернационалните сътрудници на " Енергоатом ", по-специално с американската компания " Уестингхаус ", с която имаме подписани съглашения за създаване на нови енергийни блокове в Украйна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР