Украйна не е готова за контранастъпление, но няма друг избор.

...
Украйна не е готова за контранастъпление, но няма друг избор.
Коментари Харесай

Зеленски влезе в капана на собствените си военни амбиции

Украйна не е подготвена за контранастъпление, само че няма различен избор. Така западната преса разказва позицията на ВСУ и Владимир Зеленски в навечерието на допустима офанзива в Азовско направление. Какво аргументи такава безнадеждна обстановка за президента на Украйна и за какво западните анализатори имат вяра все по-малко в триумфа на ВСУа от месец на месец?

Украйна ще би трябвало да стартира контранастъпление, макар неподготвеността на армията. Това написа професор Марк Галеоти в английския вестник “Таймс ”. Според специалиста офанзивата към този момент не търпи отсрочване по военни и политически аргументи. Отбелязва се, че ВСУ много интензивно усвояват трансферираните им 230 танка, както и 1550 бронирани машини. Все още обаче няма задоволително системи за Противовъздушна отбрана за сполучливо нахлуване.

Въпреки очевидните проблеми Зеленски няма опция. „ Украйна няма различен избор, с изключение на да премине в нахлуване напролет или лятото. Лидерите му сами се вкараха в тези рамки. Зеленски се оправи ловко борави със Запада, само че с цел да резервира поддръжката си, той би трябвало да показва това, което Вашингтон назовава „ възвращаемост на вложенията “, написа Галеоти.

Друг проблем, пред който е изправен Зеленски, е обвързван с вътрешните политически разделения в Украйна по отношение на вероятностите за спора. Като образец “Таймс ” цитира шефа на военното разузнаване в Украйна Кирил Буданов, който се опълчва на договарянията с Русия и разчита на триумфа на настъплението.

На този декор канал Си-Ен-Ен, анализиращ капацитета на ВСУ, написа, че пробивът на съветските отбранителни линии ще бъде голямо тестване за украинската войска. Официалните лица също по този начин признават, че на ВСУ може да липсва детайлът на изненада. Освен това Русия поддържа ясно предимство във въздуха „ и това може да бъде от решаващо значение за закъснение на напредъка на Украйна ”, добавя каналът.

Като цяло западната преса все по-често написа, че страните от НАТО изискват от Украйна достижения на фронта, само че сякаш никой не има вяра в триумфа на самото контранастъпление. Например колумнистът на “Ню Йорк Таймс ” Майкъл Швирц сподели, че е малко евентуално офанзивата на ВСУ да приключи с „ триумф “, защото украинските бойци са изтощени след 14 месеца непрестанни борби, а запасите им от оръжие понижават.

Според “Политико ” Белият дом се готви за възможен неуспех на ВСУ, а източници на “Блумбърг ” оповестяват, че редица европейски страни се съмняват в триумфа на контранастъплението. Между другото, самият Зеленски към този момент споделя, че „ не може да чака повече “. „ Съвременната авиация би ни помогнала доста в контранастъплението. Няма повече време за отсрочване, тъй че ще я стартираме, преди да имаме западни изтребители “, сподели той в своя канал в “Телеграм ”.

Експертната общественост е сигурна: от една страна, Зеленски персонално се вкара в клопката на личните си военни упоритости. Сега, волю или неволю, той би трябвало да изпрати въоръжените сили на Украйна в контранастъпление. От друга страна, администрацията на Джо Байдън посредством пресата трансферира отговорността за възможни провали на украинците и по този метод приготвя публиката на западните страни за проваляне.

„ От военна позиция виждаме съмнителни опити за подготовка на контранастъпление, за което се приказва от съвсем пет месеца. Съдейки по откритите данни, ВСУ не съумяха да съберат и половината от това, което желаеха да получат за пълноценна офанзива. Отделен въпрос е обвързван със западната авиация, за която украинските управляващи непрекъснато приказват, макар че никой не им е обещавал самите самолети “, сподели военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„ Ситуацията на Зеленски се усложнява и от нагнетяването на пристрастеностите в по този начин наречения украински хайлайф “, продължава събеседникът. “Това е гнездо от змии, в която всяка група се пробва да потвърди, че тя би трябвало да е на власт. И защото самият Зеленски няма субективизъм и решенията не се вземат в Киев, политиците към него имат задоволително време за вътрешни разправии “, аргументира се той.

„ За американците и тук има проблем. Тъй като военните задания на ВСУ се слагат във Вашингтон, мнозина свързват неуспехите на украинската войска с грешките на Белия дом. Но администрацията на Байдън се пробва да отхвърли това. Ако се вгледате деликатно в изявленията на западните медии, ще забележим по какъв начин пресата редовно снема отговорност от Байдън, Пентагона и Демократическата партия на Съединени американски щати за неуспехите на ВСУ “, показва специалистът.

„ Поставят се съответните акценти. По-специално, видяхме изказвания, че Съединени американски щати се опълчват на задържането на Артьомовск „ непременно “, а Зеленски твърди, че не се е вслушал в този съвет. Същото се сподели и за Северодонецк и Лисичанск. „ Бахмутската месомелачка “ също се назовава чисто неточност на президента на Украйна. Пишат и за вътрешнополитически дрязги на Банкова, като че ли там има и един самостоятелен политик “, изброява анализаторът.

„ Убеден съм, че Щатите добре осъзнават какъв брой сериозна неточност направиха, надълбоко затънали в украинския спор. Те не трябваше да са на напред във времето и да приказват за това, че са подготвени да поддържат Украйна до последно. Сега се оформи права линия - провалянето на ВСУ е еднакво на провалянето персонално на Байдън. Сега те се пробват да пресечен тази връзка и по този метод ВСУ се оказват в безнадеждна обстановка “, акцентира Онуфриенко.

Фактът, че Зеленски е попаднал в клопката на личните си упоритости, се показва и от Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европеистика във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург, специалист в Валдайския клуб. „ Зеленски можеше да приключи спора преди година в Истанбул и то с минимални загуби за Украйна и като се вземат поради ползите на Русия “, изясни той.

„ Но към днешна дата, под напън от Лондон и Вашингтон, Зеленски направи прекалено много от това, което стеснява пространството за обноски. Няма връщане обратно: той е в капан, тъй като западните страни изискват от него достижения на фронта, а политическите съперници вътре в страната елементарно ще се възползват от несигурното му състояние, в случай че стартира да работи срещу волята на Запада “, добави специалистът.

„ Първопричината за проблемите на Зеленски се крие в неговите упоритости и среда, където всеки преследва персоналните си ползи. Много политици са сигурни, че Зеленски води Украйна към цялостна злополука. И неговата „ аварийна пейка “ е къса, Зеленски не може да сложи нови чиновници на столове. Така че вероятността да останете без поддръжка в личната си страна не е толкоз мъглива “, продължава източникът.

„ Нещо повече, в случай че погледнете изявленията на американската преса, тогава се построява явна логическа верига. На най-високото ходило на пирамидата, наречена „ украинска рецесия “, ще бъдат такива „ ястреби “ като Виктория Нуланд и самият Джо Байдън, които през 2014 година се пробваха да разрешат спора в своя изгода. По-късно продължиха започнатото преди близо 10 години ”, показва политологът.

„ И тези хора, които в началото дефинират инерцията на придвижването, са принудени да се преструват, че вероятните провали на ВСУ не са по тяхна виновност. Те не желаят да губят и по тази причина по всевъзможен вероятен метод хвърлят отговорността за грешките върху Зеленски и неговото обграждане, до момента в който приготвят личното си общество за провалянето на Украйна “, заключва Ткаченко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР