Украйна направи малък по територия, но сериозен по значение пробив

...
Украйна направи малък по територия, но сериозен по значение пробив
Коментари Харесай

Как Киев проби руската отбрана в малък, но важен район

Украйна направи дребен по територия, само че сериозен по значение пробив на юг, към Крим. За това не се тръби в новините, не се разяснява от политиците. Защо?

" Много хубаво не е на хубаво ", споделя една сентенция, само че в случай че питате Украйна, тя несъмнено би се изразила и по-черногледо - да вземем за пример с " малко хубаво също не е на хубаво ". Ето от кое място идва тази догадка: Украйна извърши дребен, само че, а историята си остана неразказана в огромните медии. Все едно има мълчалив консенсус, че дребната стъпка не трябва да се " урочасва ". Не е тъкмо по този начин, несъмнено, само че усещането е годно.

За разминаването сред украински триумф и известия за него има повече от една причина, само че главната си остава тази: след толкоз упреци, че Киев напредва постепенно в своята контраатака, специалисти и медии не смеят да дават, че всеки миг нещата " ще се оправят " в интерес на Украйна.

Информацията, която следва, е взета от съветските военни специалисти Юрий Фьодоров и Руслан Левиев (и двамата през днешния ден в изгнание), от украинските специалисти Олег Жданов и Михаил Самус и от израелския боен специалист Давид Шарп , както и от американския и профилирания уебсайт. Оценката им за събитията е единомислеща.
Какво стана предходната седмица
В петък, 22 септември, специалисти сателитни фотоси, получени ден по-рано. Те демонстрират, че украинските елементи се намират от другата страна на съветските защитни укрепления. Тоест, че са пробили един стеснен и не доста бездънен кулоар в съветската защита, който на картинка наподобява повече на джоб.

Информацията за това, че Украйна е направила пробива, се появиха още в прокремълски телеграм канали, само че специалистите отказваха да се доверят на информацията, до момента в който не видят и фотоси. Съобщенията от украинска страна бяха спестовни и не позволяваха да се направи еднопосочен извод.

Пробивът разрешава относително по-лесен прогрес на Украйна на юг, да вземем за пример, който е значим железопътен възел. Оттам минава забележителна част от снабдяването на съветската войска.

Самият Токмак се охранява в компактен кръг от Русия, както демонстрира и тази карта на американския Институт за военни проучвания.
 Детайл от карта на бойните дейности, 24.09.2023. Червената територия е завзета от Русия. В синьо - украинският кулоар, формиран от пробива на съветските позиции. Червените триъгълници са съветски укрепления. Кръгът долу в средата демонстрира по какъв начин Русия брани жп възела в Токмак. Защо е значимо
Това е първият пробив на Украйна през една отбранителна линия, чийто градеж Русия стартира още предходната есен. Дълга е стотици километри, само че най-тежкият й сектор е този, който препречва пътя към полуостров Крим, окупиран от Москва още през 2014 година

Този най-тежък сектор е с дължина над 100 км и се назовава " линия на Суровикин " - по името на, който я е замислил.

Особеното в тази линия е, че тя не наподобява на общоприетите три линии на защитата в една война, а ги комбинира в една " четворна ", като всеки от пластовете съставлява по-дълбоко и по-широко затруднение от нормалното, а към тях има висока централизация на мини.

съставлява общ брой от всичко това:
непрекъсната линия на противотанков окоп, бездънен към 4 м и необятен към 6 м;три реда бетонови пирамиди, известни като " драконови зъби ", които стопират напредването на тежка бойна техника;един или повече реда окопи, прокопани на зиг-заг;няколко линии бодлива тел;
Между всеки от тези детайли на съветската защита има минни полета с към.

" Линията на Суровикин " е необятна към 5 км. Зад нея е съветската войска, която открива огън при всеки опит за разминиране или навлизане на окупираната от Русия територия.

Затова президентът Зеленски споделя на няколко пъти, че всеки метър е отвоюван от Украйна с кръвта на доста бойци.
Защо за пробива се приказва малко или нищо
Ако съдим по огромните западни медии и политици, Украйна е трябвало да направи този пробив още през юни, когато огромна част от задграничното въоръжение беше пристигнало, а климатичните условия изглеждаха идеални за контраатака.

Шефът на украинския общоприет щаб Валерий Залужни и президентът Володимир Зеленски обясниха забавянето с ненадейно високата централизация на мини - с цел да ги обезвредят, украинските сапьори би трябвало да стигнат до тях под неприятелски огън и през ненадейно плътни трудности.

Твърди се, че по своя мащаб " линията на Суровикин " няма аналог в историята. Преодоляването на всеки метър в нея специалистите посочваха като триумф, а това провокира комплициране измежду медии и неправителствени организации, които още през август заговориха за на Украйна. В реалност ставаше дума не просто за дребен прогрес в метри, а за превъзмогване на единствено едно или две трудности в една разнообразна, плътна и извънредно необятна отбранителна линия.

Когато пробивът беше потвърден в петък и от сателитни фотоси, ставаше дума за от украинската войска, пък въпреки и единствено в един кулоар. Но забелязан на картата на бойните дейности, този прогрес изглеждаше по-скоро непретенциозно.
 По-обща карта на бойните дейности, 25.09.2023. В черно долу е ограден Крим. С алено е оградена териториията, завзета от Русия след 24.02.2022. Почти невидимата синя точка на североизток от Мелитопол е украинският кулоар, формиран от пробива на така наречен Изглежда непретенциозно, само че не е
" Това е доста добра вест за Украйна ", сподели военният специалист Юрий Фьодоров. Тя разрешава малко по-лесно напредване към Крим, само че първата стратегическа цел по този път е Токмак с железопътния възел.

Паралелно с това Украйна продължава обстрела на съветски военни цели, както и опита да пробие " линията на Суровикин " на още най-малко две места, улесняващи пътя към Крим.

А боевете за Токмак, който Русия е оградила в обръч от укрепителни уреди, може да се окажат идната интензивна борба в непредизвиканата война на Русия против Украйна. Градът се намира на към 20 км от днешните позиции на украинската войска.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР