Украйна наближава своя най-опасен период, откакто за първи път учуди

...
Украйна наближава своя най-опасен период, откакто за първи път учуди
Коментари Харесай

Амунициите на Украйна свършват и тя се надява, че няма да се наложи „да бяга“

Украйна наближава своя най-опасен интервал, откогато за първи път учуди света с героичната си, спонтанна защита на Киев в дните, откакто съветският президент Владимир Путин подреди на армията си да премине границата, написа „ Politico “. Но до момента в който страната прави своите дейности в това нестабилно време, въпросът е:

„ В момента ли сме в развой на загуба на Украйна? И което е още по-важно, има ли заплаха страната да се самозагуби? “

В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски отхвърли предлагането за евакуация , като сподели на бъдещите си американски спасители: „ Имам потребност от муниции, а не от превоз “ . Първата дама Олена Зеленска повтори това възприятие, споделяйки думите:

„ Няма да се паникьосвам и да рева. Ще бъда споко йн а и убеден а. Децата ми гледат.

Междувременно украинци заляха центровете за набиране на доброволци , до момента в който други, с лопати в ръка, помогнаха за изкопаването на окопи и построяването на спонтанни укрепления в покрайнините на столицата. В цялата страна – в това число в Карпатите , надалеч от непосредствена заплаха – остарели и млади издигнаха паянтови контролно-пропускателни пунктове , от време на време въоръжени единствено с ръждясали пушки и съмнение към непознати. Мнозина не изчакаха заповеди да се насочат към горещи точки, с цел да се бият. Англия лети с противотанкови ракети, изстрелвани от рамо. Съединени американски щати бързо последваха образеца с по-обемисти Javelin. А украинската храброст – подкрепена от смешна съветска тактичност и проницателността на тогавашния главнокомандващ на Украйна военачалник Валери Залужни – избави освен деня, само че и нацията.

По пътя протакането обаче прекомерно постоянно е следвало смелата изразителност на Запада и неговите обещания да стои до Украйна „ колкото е нужно “. И до момента в който западните оръжия и комплекти в действителност дойдоха в големи количества, те в никакъв случай не дойдоха задоволително бързо и постоянно бяха съпроводени от извиване на ръце както от американски, по този начин и от европейски водачи, страхуващи се от съветска ескалация и от време на време уплашени от нуклеарни закани от Кремъл . Както украинците постоянно акцентират, пристигналите оръжия са задоволителни, с цел да може страната да се задържи, само че надалеч не са задоволителни, с цел да завоюва войната. Ето какво сподели пред „ Politico “ Иванна Климпуш-Цинцадзе, опозиционен народен представител и някогашен вицепремиер:

„ Спомням си нашия диалог в Пентагона през април 2022 година, когато ги молехме да стартират да образоват нашите водачи за изтребители F-16 . Сега водачите се образоват със забавяне, само че евентуално са още месеци – най-рано през юни – от това да станат опитни.

Освен това има пакет от помощ от 60 милиарда $ на президента на Съединени американски щати Джо Байдън , който остава в капан в Конгреса на Съединени американски щати. Ще мине ли той, украинските публични лица и законодатели се пробват да не мислят за това, твърдо вярвайки, че Съединени американски щати няма да оставят Украйна в неволя .

В извънредно изявление за „ Politico “ министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба акцентира „ безусловната признателност на страната към сътрудниците за всичко, което са създали “. Но той също изрази своята паника, че дейностите им не дават отговор на реториката . Кулеба напомни, че в първите месеци на войната съдружниците „ демонстрираха, че в положение на потрес са способни да вземат реформаторски решения “. Но по-късно за тях обстановката се възстановява „ и започнахте да ги виждате да се връщат към нормалния метод на правене на политика.

„ Проблемът е, че тук ситуацията не се е нормализирало нито ден.

Михайло Подоляк , политически консултант на Зеленски, сподели пред „ Politico “, че остава оптимист, че пакетът за избавяне на нацият а ще бъде утвърден . Освен всичко друго, продължи той, „ ще бъде необичайно, в случай че пакетът не бъде утвърден, защото Америка счита Русия за основен съперник, а вложението в Украйна е инвестиция в репутацията на Америка, в нейното владичество, в нейните качества да наложим световните правила и да подсигуряваме, че те не се нарушават “.

Не е ясно обаче дали този мотив ще убеди енорийските последователи във Вашингтон. И какви са вероятностите на Украйна , в случай че не го направи? Климпуш-Цинцадзе отговори малко и недвусмислено – „ ужасно “.

Европа от своя страна се пробва да помогне на Украйна да компенсира колосалния дефицит на украинската войска в артилерийските снаряди . В това отношение препоръчаното водено от Чехия закупуване на огромни артилерийски муниции става все по-спешно за Киев, защото това би довело общите им покупки от Европейски Съюз и отвън него до към 1,5 милиона снаряда на цена от 3,3 милиарда $. Но какъв брой бързо може да бъде реализирано съглашение сред членовете на Европейски Съюз за финансиране на тази покупка? И което е по-важно, по кое време боеприпасите в действителност ще стартират да идват на фронтовата линия?

Според чешкия консултант по националната сигурност Томаш Пояр първият от спомагателните снаряди от Прага може да бъде изпратен през юни. Междувременно основният представител на Европейската комисия Питър Стано означи, че към половината от първичните милиони снаряди, които Европейски Съюз даде обещание за тази година, ще бъдат доставени до края на този месец. Европейски Съюз обаче  е обещавал и не е изпълнявал в точния момент преди. И когато става дума за военна помощ като цяло, имаше доста игри с числата. По-рано този месец, да вземем за пример, водачите на Европейски Съюз се споразумяха за нов оръжеен фонд от 5 милиарда $ за Украйна след седмици на разногласия, само че както бързо стана ясно, това е по-скоро изобретателен счетоводен трик без вливане на нови пари.

В немската военновъздушна база Рамщайн предходната седмица министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин даде обещание, че Америка и други съдружници няма да подведат Украйна .

„ Съединени американски щати няма да позволен Украйна да се провали. Тази коалиция няма да разреши Украйна да се провали. И свободният свят няма да разреши Украйна да се провали “ , зарече се той. И въпреки всичко, единствено няколко дни преди този момент, ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майк Джонсън предложи да се отблокира безизходицата в Конгреса по отношение на помощта за Украйна посредством даване на помощта под формата на заем или договорка за заем и лизинг – поврат, който шокира Украйна и опроверга историческото значение на тази война. Съюзниците на Украйна обаче нямат монопол върху закъсненията и неправилните стъпки – отсам и терзанията дали страната също е в заплаха да се загуби. Например, мнозина в Украйна, в това число нейните фронтови войски, виждат уволнението на Залужни от Зеленски като непринудена неточност от страна на водача на страната – и такава евентуално се дължи на възгледа му за генерала като евентуален политически противник. Ето какво разяснява пред „ Politico “ някогашният войник в тежка категория кметът на Киев Виталий Кличко:

„ Хората бяха доста шокирани и разочаровани от решението на Зеленски . “

В кабинета си с аспект към улица Хрещатик, необятния бул., минаващ през центъра на Киев, Кличко се справяше с въздействието на ракетните удари по града предната вечер.  Той заключи:

„ В момента имаме потребност от единение. Трябва да сме обединени към хората, на които имаме вяра, а Залужни в продължение на две години сполучливо ни оказа помощ да защитим родината си. Той е най-довереният човек в Украйна и да го свалим от позицията му не беше вярно . “

Съзнавайки идните рискове, Кличко твърди, че е пристигнало времето Зеленски да обмисли разширение на държавното управление си – да спре да разчита на тясна група от доверени съветници и лоялни последователи и вместо това да образува държавно управление на националното единение, което може да черпи от по-голяма група от най-хубавите и най-талантливите в Украйна. Кличко посочи:

„ Предстоящият интервал може да бъде доста мъчителен за страната и ние не би трябвало да бъдем заложници на неточности. Две шапки са по-добри от една. Правителство на националното единение би било нещо положително за страната. И с повече хора, които вземат участие, ще има по-малко шансове за неточности . “

Сред тези неточности е бавният старт на построяването на отбранителни укрепления преди упования напън от Русия напролет или лятото, както и неуспехът да се преодолее задънената улица към мобилизацията и да се премине към огромна повиквателна.

Не единствено муниции и оръжия обезверено липсват на Украйна – приливът на родолюбив жар , който видя центровете за набиране на доброволци, понижа, до момента в който войната навлиза в третата си година. Украйна в този момент се бори да набира хора за полесражение, което предъвква нейните бойци. Украинските управляващи са в спор по отношение на това дали да убеждават или принуждават хората да се записват на фона на избягването на военна работа и се опасяват от политически последствия , в случай че изберат второто. Законодателството за готовност е заседнало в Народното събрание от месеци, до момента в който Зеленски, Народното събрание и министерството на защитата не престават да си трансферират отговорността. Но с превъзходството на Киев на фронтовата линия и Путин, съгласно известията, възнамерява да активизира доста повече след фиктивното си преизбиране, часовникът тиктака.

„ Без задоволително равнища на работна мощ, Киев евентуално ще изразходва наличните си запаси с доста по-високи темпове, което ще докара до доста по-бързи съветски облаги в дълготраен проект “ , предизвести Конрад Музика от Rochan Consulting. И изясни:

„ Работата по законодателството напредва със скоростта на охлюв, което в допълнение вреди на способността (на Украйна ) да се пази през идващите месеци. Дори в случай че приемем най-хубавия сюжет, че президентът Зеленски подпише закона доникъде на април, наборниците ще стартират да влизат на фронтовата линия едвам в края на лятото/ранната есен. “

Той добави:

„ Това дава на Москва опция, при която дефицитът на работна ръка и артилерийски муниции ще попречи на украинците да провеждат ефикасни отбранителни интервенции . “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР