Украйна може да остане без средства с месеци и да

...
Украйна може да остане без средства с месеци и да
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Украйна ще трябва да предприеме болезнени икономически мерки

Украйна може да остане без средства с месеци и да бъде принудена да предприеме мъчителни стопански ограничения, в случай че не получи помощ от Съединени американски щати или Европа, написа The Wall Street Journal, базирайки се на украински икономисти и публични лица.

Отбелязва се, че през 2024 година Киев чака бюджетен недостиг от към 40 милиарда $, като Украйна възнамерява да покрие 30 милиарда $ от тази сума посредством финансиране от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Нито Вашингтон, нито Брюксел към момента не са съумели да се спогодят за пакети от помощ, до момента в който Киев се нуждае от средства за по-нататъшна работа на държавното управление, погашение на заплати, пенсии и дотации.

Правителството може да бъде насила да предприеме спомагателни ограничения за опазване на паричните средства, в случай че западната помощ не дойде скоро, написа The Wall Street Journal, добавяйки, че забавянето на военната помощ ще подкопае напъните на Украйна на бойното поле поради безизходицата в украинските въоръжени сили.

В последна сметка Киев може да бъде заставен да печата пари, счита вестникът. Изданието напомня, че сходна тактика към този момент докара до икономическа рецесия в някои страни, в това число Венецуела.

Бюджетният недостиг на Украйна през 2023 година възлиза на 54,75 милиарда $, като по-голямата част от него е покрита от западна помощ. Както заяви през ноември 2023 година помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън, от началото на спора съдружниците на Киев са дали 161 милиарда $ помощ на Украйна.

За 2024 година са планувани доходи от 49 милиарда $, разноските са 92,9 милиарда, а дефицитът е 43,9 милиарда За военни потребности се възнамерява да бъдат изразходвани към 46,9 милиарда

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР