Украйна многократно е искала от Русия да ѝ предаде телата

...
Украйна многократно е искала от Русия да ѝ предаде телата
Коментари Харесай

Украйна: Русия отказва да предаде телата

Украйна неведнъж е желала от Русия да ѝ съобщи телата на десетки военнопленници, които съгласно Москва били починали при свалянето на съветски военнотранспортен аероплан от украинските сили, само че до този миг среща отвод, разгласи чиновник на украинското разузнаване, представен от " Асошиейтед прес ". Видеото е архивно.

Андрий Юсов, представител на украинското военно разузнаване, повтори късно нощес по малкия екран апела на Украйна за интернационално следствие на злополуката от 24 януари, което да откри дали самолетът е превозвал оръжия или военнопленници дружно с екипажа.

Русия и Украйна си размениха обвинявания по отношение на злополуката, като Москва упрекна Киев, че е умъртвил личните си хора, изказване, което беше несъмнено в отговор като " необуздана съветска агитация ".

Украйна не е удостоверила, само че не е и отрекла за свалянето на съветския Ил-76, а изказванието на Русия, че при злополуката са починали украински военнопленници, не може да бъде без значение тествано, отбелязва АП.

Украински публични лица подчертаха, че Москва не е поискала съответен сектор от въздушното пространство да бъде обезопасен за избран интервал от време, както се е случвало при предходни замени на пленници.

Някои оценки на западни разузнавания допускат, че самолетът е бил свален с украинска ракета, макар че не могат да потвърдят съществуването на военнопленници на борда.

Френски боен чиновник съобщи пред AП, че украинските сили евентуално са употребявали батарея ракети земя-въздух " Пейтриът ", с цел да смъкват съветския Ил-76, като са стреляли от разстояние към 50 км.

Служителят, който приказва при изискване за анонимност, показва, че украинската батарея явно е съумяла да остане скрита, до момента в който се е приближавала към задачата, и по-късно е присъединила радарите си " за задоволително време, с цел да нанесе удар ".

Друг западен чиновник също твърди, че самолетът е свален от " ракетен удар, а не вследствие на някаква механична щета ", и е съвсем несъмнено, че ракетата е изстреляна от украинска територия. Служителят прибавя, че " към момента не е ясно " дали е превозвал украински военнопленници.

Говорителят на съветския президент Владимир Путин Дмитрий Песков съобщи през днешния ден пред организация РИА Новости, че Кремъл не е получавал украинско искане за предаване на телата.

Запитан дали Русия желае да ги съобщи, той по-късно сподели пред кореспонденти, че формалното следствие на случая продължава и ще зависи от съветските правоприлагащи органи да прегледат такова искане.

Президентът Владимир Путин съобщи в сряда, че Русия освен ще приветства, само че ще " упорства " за интернационално следствие на свалянето на самолета, което той дефинира като украинско " закононарушение ".



Юсов, представителят на украинското разузнаване, сподели, че някои от украинските военнопленници, които е трябвало да вземат участие в размяната в деня на злополуката, са били разменени в сряда, когато към 200 украински бойци са се върнали вкъщи.

Следственият комитет на Русия, основната държавна организация за престъпно следствие, разгласи в четвъртък, че следствието на злополуката е открило, че самолетът Ил-76 е бил свален от създадена в Съединени американски щати система за противовъздушна защита " Пейтриът ", която западните съдружници - Съединени американски щати, Германия и Холандия, са доставили в Украйна с разбирането, че те няма да бъдат употребявани отвън страната.

Руските публични лица настояват, че на борда на самолета е имало 74 души, в това число 65 украински военнопленници, шестима членове на екипажа и трима съветски военнослужещи. Съобщава се, че всички са починали, когато самолетът се е блъснал в земята и е избухнал в гигантска огнена топка в региона на Белгород покрай Украйна.



Разследващият комитет заяви, че следователите са разкрили над 670 фрагмента от тела и са разпознали всички жертви на злополуката. Комитетът разгласи, че също по този начин е разкрил 116 елементи от две ракети, които са били изстреляни от система " Пейтриът " от покрай село Липци в региона на Харков в Украйна. Като доказателство проверяващите демонстрираха видеозапис, на който се виждат фрагменти от ракети, лежащи в снега с ясни маркировки. Не може да бъде доказано по самостоятелен път дали кадите са на същински парчета на мястото на злополуката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР