Украйна иска след войната международни гаранции за сигурността си. Москва

...
Украйна иска след войната международни гаранции за сигурността си. Москва
Коментари Харесай

Медведев: Това би било началото на Трета световна война


Украйна желае след войната интернационалните гаранции за сигурността си. Москва реагира яростно и с нова опасност: такива гаранции биха били " началото на Трета международна война ", съобщи някогашният съветски президент Дмитрий Медведев.

Руски ракетни системи " Искандер " по време на военно обучение

Според визията на за мирния ред след войната, украинската войска би трябвало да бъде по този начин оборудвана и подготвена, че да е в положение когато и да е да отблъсне ново съветско нахлуване. Група страни, след които и, би трябвало да дадат на Украйна политически и юридически гаранции за нейната сигурност, се споделя в новата идея. Документът беше показан във вторник в Киев от шефа на президентската работа на Украйна Андрий Ермак и от някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.
Редакцията предлага
Сред страните, които могат да дадат въпросните гаранции на Украйна, се показват Съединени американски щати, Англия, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и няколко северноевропейски страни плюс балтийските републики. Изрично се показва, че тези гаранции не трансформират с нищо въпроса за участието на Украйна в НАТО, която ще си остане кандидатка за присъединение към Алианса.

Москва: „ Ще гори земята под краката ви "

Бившият съветски президент и сегашен заместник-секретар на съветския Съвет за сигурност реагира, отправяйки нови закани. В Телеграм той написа, че такива гаранции  биха сложили „ началото на Трета международна война ". Той ги съпостави с уговорката за обща защита, съдържащ се в член пети от контракта за НАТО. Ако западните страни се опитат по този метод да отслабят, то „ земята под краката им ще гори, а бетонът ще се топи ", заплаши Медведев.

Въпросът за интернационалните гаранции за Украйна беше настоящ още при започване на войната, продължаваща към този момент повече от 6 месеца, когато двете страни преговаряха за помирение. Тогава имаше сигнали, че Киев може да се съгласи на безпристрастен статут на страната и на отвод от участие в НАТО. В края на август вицепремиерката Олга Стефанишина, която дава отговор и за интеграцията на страната в НАТО, съобщи, че Киев се стреми единствено към директно участие без прелиминарен проект за присъединение.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР