Украйна има най-голяма нужда от средства за противовъздушна отбрана. В

...
Украйна има най-голяма нужда от средства за противовъздушна отбрана. В
Коментари Харесай

Генерал Събев: Може да дадем C-300 и 40 танка на Украйна

Украйна има най-голяма потребност от средства за противовъздушна защита. В страната тече една доста яростна битка за завоюване на въздушно предимство. Неслучайни са масираните ракетни и дронни удари. Това разяснява в „ Офанзива с Любо Огнянов ” по NOVA NEWS първият боен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

„ По обществени данни ние имаме два дивизиона C-300. Не е проблем България да задели един и да го съобщи на Украйна ”, акцентира той. Единият дивизион дава отговор за отбраната на София, другият - за АЕЦ „ Козлодуй ”. Според Събев обаче централата може да се охранява със зенитно-ракетни системи „ Куб ”, от които имаме обилни бройки, по думите му.

Експертът е на мнение, че страната ни може да даде на Украйна и комплексите „ Оса ”. На причините, че даването на помощ ще оголи Противовъздушна отбрана на България, отговори: „ Действително, ние можем да си позволим да отделим такива средства. Ние се намираме в една групова системи за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО, която няма метод някой да ни изостави, в случай че възникне спешна обстановка ”, посочи той.

„ Някой, в случай че каже, че сега, при този сведен състав на Българската войска, ние имаме потребност от всички тези средства за Противовъздушна отбрана, аз бих го контрирал с това, че ние нямаме потребност от толкоз огромен брой средства, тъй като се намираме в съюзна среда за сигурност и защита ”, е мнението на Събев. По отношение на бронирана техника – верижна и колесна, посочи, че имаме доста в запас.

По думите му България „ умерено ” може да даде 30-40 танка на Украйна. „ След това, в случай че успеем да издействаме от нашите съдружници да пристигна подобен брой „ Пантери ” или някои други, където има остатъци, ще бъде добре. И да дойдат половината, отново е добре, тъй като прекосяваме на западен тип техника ”, сподели още той.

Той разяснява още, че Германия се въздържа от „ масирано наливане ” на задоволително бронирана техника в Украйна. „ Използва другата скица - страни, които имат такова съоръжение, каквото експлоатира Украйна, да го дават. А страната замества част или изцяло, както беше в Гърция ”, разясни Събев.

Решението за F-16 за специалиста е несъмнено вярно. „ Трябва да се образува една ескадрила от най-малко 16 самолета, с което ще си решим въпроса вечно с „ еър полисинга ”, където имаме сериозен интервал. Една ескадрила не е задоволителна. След 2030 година би трябвало да се започва процедура за още една ескадрила ”, уточни още той.

Събев посочи, че сега има нов стадий на войната в Украйна. „ Руската войска мина в стратегическа защита. Това значи, че тя няма настъпателни качества да продължи. По отношение на Херсон - смятам, че реализират следено отдръпване, задържащи дейности ”, е мнението му. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР