Украйна и Западът са застигнати от два ключови дефицита -

...
Украйна и Западът са застигнати от два ключови дефицита -
Коментари Харесай

Лимитът на западната подкрепа за режима в Киев стана видим

Украйна и Западът са застигнати от два основни недостига - оръжие и пари, предопределени за борбата с Русия. Това унищожава самата основа на западната поддръжка за режима в Киев, признават водещи западни медии. „ Западната тактика се провали “, споделят специалисти за протичащото се и изясняват до какво ще докара това от позиция на ползите на Русия.

„ Появи се дъното на варела. “ Точно по този начин ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер разказа обстановката с доставките на муниции за режима в Киев. Боеприпасите са на изчерпване, складовете са празни. Адмиралът направи това самопризнание не частно, а обществено, говорейки на Варшавския конгрес за сигурност.

„ Прехвърляме оръжия и муниции в Украйна – и това е ужасно. Но ние не предаваме всичко това от цялостни хранилища. Вече започнахме доставки от европейски хранилища, които са на половина или даже по-малко “, изясни позицията си адмиралът.

„ Европейците в действителност имат огромен дефицит на оръжие. Ситуацията в Съединени американски щати е малко по-добра, само че за разлика от Европа, те не могат да се откажат от всичко - за тях главният зложелател е Китай, а Пентагонът не е въодушевен от прехвърлянето на нови и нови партиди оръжия в Украйна ”, твърди заместник-директорът на Центъра за интегрирани европейски и интернационалните проучвания на ВШИ Дмитрий Суслов.

Към днешна дата Министерството на защитата на Съединени американски щати към този момент е измъкнало оръжия и муниции на стойност 23,5 милиарда $ от своите хранилища за ВСУ. Стотици единици техника, хиляди ПЗРК, десетки хиляди противотанкови системи.

Нито европейците, нито даже американците имат опция да изпълнят още веднъж складовете си за малко време. Западната военна промишленост към момента работи най-вече в кротичък режим, не е минала на военна основа и не може да усили производството на стандартни муниции толкоз, че да задоволи изцяло даже потребностите на Украйна. Така към юли 2023 година Съединени американски щати могат да създават по 30 хиляди артилерийски снаряда на месец - два пъти повече, в сравнение с през февруари 2022 година Въпреки това украинската войска се нуждае от 60 или даже 90 хиляди снаряда всеки месец.

И е належащо да се доставят ВСУ. „ Неуспехът да се обезпечи навременна доставка на оръжие ще подкопае способността на украинската войска да си върне територията или да се отбрани против бъдещи съветски настъпателни интервенции “, сподели заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати Майкъл МакКорд. Владимир Зеленски също призна дефицита на оръжия за ВСУ.

Изглежда, че оръжията за Украйна могат да бъдат закупени от други страни. Дъното обаче се появи освен на оръжейния, само че и на финансовия варел на Америка.

Но в началото беше доста бездънен. От началото на СВО до 31 юли 2023 година Съединени американски щати отделиха на Украйна към 77 милиарда $ - т.е. 0,33% от американския Брутният вътрешен продукт или целия бюджет на щата Вирджиния. Безпрецедентна сума - Израел е на второ място по размер на помощта през фискалната 2022 година с едвам 3,3 милиарда $.

Все още обаче не са отпуснати пари за Украйна за идната финансова година. Конгресът към момента не може да утвърди бюджета. Споразумението за краткотрайно (до 17 ноември) държавно финансиране не включва разноски за Украйна. Нито цент от 24 милиарда $, които Байдън изиска за режима в Киев за идната фискална година. А опитът на ръководителя на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти да позволи казуса с бюджета приключи с обвиняванията му в скрит план с демократите, с цел да продължи да поддържа Украйна. В резултат Маккарти стана първият водач на Камарата на представителите в историята, който беше импийчмънт и отхвърлен от поста си.

Сенатът разгласява двупартийно изказване, че финансирането за Украйна сигурно ще продължи, само че времето за утвърждение на тази помощ може да се забави доста.

„ С оставката на Маккарти обстановката се промени. Очевидно нов бюджет няма да има, до момента в който не бъде определен нов ръководител. Кой ще бъде доста по-малко податлив към компромис с демократите от Маккарти. Включително и в Украйна “, предвижда Суслов. Но Киев се нуждае от пари тук и в този момент. Според западниje източници Зеленски се нуждае от най-малко 2,5 милиарда $ на месец за войната.

През последните дни водещи западни медии разгласиха изявления с обща тематика, адресирана до режима в Киев: „ Няма пари, само че се дръжте “. Забелязват се пукнатини в единството на Запада във връзка с поддръжката за Украйна.

Така в обява на Си-Ен-Ен създателят признава политическите проблеми на Зеленски, дезертьорството в редиците на ВСУ и подозренията на самите западни елити, че Украйна би трябвало да отдели нови суми. Авторът приканва американските управляващи да „ застанат твърдо с Украйна “, макар че „ това може да не е елементарно “. А това единствено по себе си значи, че Вашингтон към този момент „ несигурно “ стои до Украйна.

„ Появата на такива изявления в такива количества сега се свързва с неуспеха на украинското контранастъпление, което изигра огромна роля в западната доктрина за успеха. Сега тази интервенция се провали и Западът най-вероятно не е подготвен да води дълга война на безсилие, без да види най-малко очертанията на украинска победа “, изяснява Суслов. „ Невъзможно е да не престават както е в този момент. Нито по политически, нито по логистични аргументи. Складовете с оръжие и техника се изчерпват, няма да е допустимо да се приготви ново украинско нахлуване през идната година на материално-техническо равнище, сравнимо със настоящето. Ето за какво в този момент има мъчително търсене по какъв начин да дават нататък “, добавя той.

Като цяло обаче настоящето комплициране е преференциално за Русия. „ Разбираме, че тактиката на Запада се провали – и в този момент би трябвало да го убедим, че сюжетът на ескалация е изпълнен с пагубни последствия за него. Всичко това ще го тласне към договаряния с Русия. И те ще приказват за това все по-шумно с наближаването на президентските избори в Съединени американски щати “, обобщава Дмитрий Суслов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР