Украйна и САЩ обвиниха Русия, че за първи път от

...
Украйна и САЩ обвиниха Русия, че за първи път от
Коментари Харесай

САЩ и Украйна обвиниха Русия, че нанася удари с ракети от Северна Корея

Украйна и Съединени американски щати упрекнаха Русия , че за първи път от началото на непредизвиканата си инвазия през февруари 2022 година е атакувала украинската територия с балистични ракети от Северна Корея .

Новината идва, откакто в края на предходната и началото на тази година съветските сили нанесоха поредно едни от най-мощните удари с ракети по украинската столица Киев и други градове, при което бяха.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели предходната седмица, че неотдавна Северна Корея е доставила на Русия ракети с обхват от към 900 км. Той разгласява графика, която демонстрира модели на ракети KN, и сподели, че те са били употребявани за удари в Украйна на 30 декември и 2 януари.

Пхенян е под оръжейно ембарго на Организация на обединените нации от 2006 година, когато организира тествания на атомна бомба. Русия и Северна Корея не са коментирали обвиняванията.

Михайло Подоляк , консултант на украинския президент Володимир Зеленски, удостовери информацията от Съединени американски щати.

Междувременно прокуратурата в украинската Харковска област показа доказателства, показвайки елементи от една от въпросните ракети, съобщи Ройтерс.
 Снимка с част от хипотетичната севернокорейска ракета, показана от прокуратурата в Харков.
" Производствената технология не е от най-модерните. Има отклонения от стандартите на съветските ракети " Искандер " , които сме виждали при нападенията против Харков. Тази ракета наподобява на севернокорейска ", сподели представителят на прокуратурата Дмитро Чубенко.

Управителят на Харковска област Олех Синехубов добави, че по останките от ракети виждат, че са заличавани номерата и информацията за техния генезис.

Според нидерландския специалист Йост Олиманс изображения от сметки в украинските обществени мрежи ясно демонстрират фрагменти от пръстена, в който са ситуирани контролните перки, присъщи за серия ракети Hwasong-11 на Северна Корея, която включва KN-23 и КN-24.
 Тактическа балистична ракета с твърдо гориво KN-23, изстреляна по време на обучение в Северна Корея.
През ноември Южна Корея заяви, че Северна Корея може да е доставила модели с дребен обхват на Русия като част от по-голяма оръжейна договорка, която включва също противотанкови и зенитни ракети, артилерийски и минохвъргачни снаряди и автомати.

Москва и Пхенян отхвърлиха това, само че предходната година заявиха, че ще задълбочат военните си връзки.

Сега Съединени американски щати ще отнесат въпроса до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, защото прехвърлянето на тези оръжия съставлява нарушаване на глобите на Организация на обединените нации против Северна Корея, сподели още Кърби. Той добави също, че Русия има намерение да купи още ракети от Иран .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР