Украйна и Полша може да се обединят след края на

...
Украйна и Полша може да се обединят след края на
Коментари Харесай

Конфедерацията на Полша и Украйна ще стане сериозно предизвикателство за Русия

Украйна и Полша може да се обединят след края на спецоперацията. Президентът Володимир Зеленски загатна за това, като уточни, че в бъдеще няма да има граници сред двете страни. През XVI век сходно „ партньорство “ съществува в границите на Речпосполита. Какви са възможностите за основаване на втора такава и какви опасности могат да зародят в този случай за Русия?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на посещаване във Варшава съобщи, че скоро няма да има граници сред двете страни – нито стопански, нито политически, нито исторически. Изданието " Страна ", базирайки се на свои източници, отбелязва, че в офиса на Зеленски се разисква опцията за основаване на конфедерация на Украйна и Полша, нещо като " нова Речпосполита ".

„ Тази концепция към момента наподобява като някаква екзотика. Това се яви като един от отговорите на значим, може да се каже, стратегически въпрос - по какъв начин да се подсигурява сигурността на Украйна, в случай че на страната ни бъде отказано да бъде призната в НАТО след войната ”, съобщи източникът.

Любопитно е, че Полша неведнъж е заявявала своите упоритости по отношение на Украйна. През януари някогашният полски външен министър Радослав Сикорски сподели, че Варшава е обмисляла разновидността за анексиране на западната част на Украйна в самото начало на съветската СВО. Официална Варшава назова тези думи " съветска агитация ", само че специалистите считат, че Сикорски просто е споделил това, което полските управляващи са възнамерявали от дълго време.

В същото време в средата на март полската дипломация изпадна в нов скандал. Посланикът на Варшава в Париж призна, че полската войска ще би трябвало да се изправи против съветските въоръжени сили, в случай че ВСУ бъдат победени. По-късно изказването на дипломата беше дезавуирано, само че го направиха неумело. Според специалистите, в реалност Варшава още веднъж е обрисувала проектите си за украинската рецесия - и по този въпрос тя не е съгласна с другите сътрудници от НАТО, които не биха желали Полша да се уголемява.

Ако Украйна и Полша въпреки всичко се обединят, в което специалистите съвсем не се съмняват, това може да се трансформира в миниверсия на Речпосполита, съществувала в интервала 1569-1795 година Обединението на Кралство Полша и Великото Литовско княжество се намира на територията на модерни Полша, Украйна, Беларус и Литва. В същото време експертната общественост отбелязва, че де факто Полша към този момент гълтам наличната за нея част от Украйна. Дали това ще се случи де юре зависи от проектите на Съединени американски щати.

„ Сега Варшава дава военна помощ на ВСУ с причина. В отговор поляците стартират да се се ширят в Украйна, планирайки енергийни доставки от украинските атомни електроцентрали, работейки по други енергийни и транспортни планове и получавайки гигантска работна мощ под формата на милиони бежанци. Варшава извлича всички изгоди от спора в Украйна “, споделя Сергей Цеков, член на комисията по интернационалните връзки на Съвета на федерацията.

„ Поражението на ВСУ на бойното поле също е от изгода за Варшава, въпреки и в по-малка степен. В този случай самата Западна Украйна ще желае да се причисли към Полша в очакване на сякаш европейски стандарт на живот. Вярно е, че през първите няколко години локалните поданици бързо ще се разочароват от отношението на поляците към тях. Но това е различен въпрос “, добави той. „ Следователно, без значение по какъв начин ще се развие обстановката в Украйна, Полша получава и ще получава своите изгоди във всеки случай. Въпросът е единствено в техния размер и обсег ”, сподели Цеков.

Експертът полонист Станислав Стремидловски напомни, че Дуда към този момент е приказвал в духа на Зеленски и преди година приказва за премахването на границите сред двете страни. „ Идеята за основаване на единна полско-украинска страна не е известна в полското общество. Страхуват се да не наследи проблемите, зародили по време на Речпосполита. В случай на конфедерация с Украйна, Полша ще получи спомагателни провокации “, уверен е Стремидловски.

Според него поляците, даже без да се сплотяват с Украйна, „ изсмукват нужните запаси от нея “, в това число работна ръка, само че в този момент Варшава желае на първо място да завоюва пари от възобновяване на страната и претендира да получи финансова пакет от Запада в размер на 10% от общите разноски, които се правят оценка на няколкостотин милиарда $.

„ Полша би желала повече надзор върху локалното самоуправление с упованието, че публично Киев ще продължи да управлява част от териториите на Украйна. Ако Западът в действителност е заинтригуван от нейното възобновяване, тогава парите ще отидат за построяването на пътища, жилища, възобновяване на промишлеността и енергетиката. Ако Полша има опция да управлява държавното управление освен на национално равнище, само че и посредством локалното самоуправление, Варшава ще получи множеството от договорите “, изяснява събеседникът.

Експертът обаче се съмнява, че Полша ще успее да употребява „ ничията земя “ при положение на проваляне на ВСУ. Стремидловски напомни, че полската войска е в самото начало на своето преструктуриране, на практика няма флот, а военновъздушните сили са " в плачевно положение ". Следователно единствено при положение на самодейност от западните региони на Украйна „ Полша ще поеме отговорността за тези територии “.

„ Неволно имам асоциация с Варшавския контракт от 1920 година сред Юзеф Пилсудски и Симон Петлюра. Поляците дават обещание на Петлюра помощ против Съветска Русия. Всичко това се трансформира при започване на полско-съветската война, настъплението на полските войски до Киев и приключва с подписването на Рижкия контракт през 1921 година и разделянето на земите. Не изключвам повтаряне на тази обстановка “, означи специалистът.

Според него това, което Зеленски прави, е „ по-близко до събитията отпреди век, когато Петлюра пожертва Западна Украйна в опит да резервира Киев за себе си, само че в последна сметка не съумява “. От военна позиция всяко доближаване сред Украйна и Полша заплашва да приближи НАТО още повече до границите на Русия, прибавя политологът.

„ Освен това, в случай че Полша стане федерация, тогава тя ще престане да бъде моноетническа, украинският език би трябвало да получи статут на втори държавен език. Тогава ще се стигне до обстановка, в която още веднъж ще се появи полско-украинският план, на който ще би трябвало да отговорим с нашия руско-украински план. Този тип конкуренция ще докара до провокации “, предизвестява Стремидловски.

В същото време Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните каузи “, отбелязва, че сега конфигурацията на интернационалните връзки се трансформира толкоз доста, че става допустима трансформацията на съюзи и граници. Подчертава се, че настоящите процеси ще набират скорост, което прави разсъжденията върху историческите паралели с Речпосполита и Люблинската уния много съществени.

„ Е, в случай че прибавим мощно чувство за цикличността на историята и повторението на нейните сюжети, които украинския спор създава и събитията, свързани с него, тогава не би трябвало да смеете на „ униите “ и „ речите “. Въпросът за сливането на днешна Молдова и Румъния към този момент витае във въздуха не като пушек от наргиле, а като един от практическите сюжети “, сподели още политологът.

„ Като цяло е ясно, че европейската интеграция, каквато беше през втората половина на ХХ и началото на XXI век, няма да преживее сегашните катаклизми. След войната всичко ще се подреди по някакъв метод по друг метод “, добави Лукянов.

„ Ако Украйна остане в рамките на западните територии, тя може да бъде включена в полската страна. Важно е обаче да се направи забележка: това ще се случи единствено в случай че Съединени американски щати преценяват, че подобен излаз е най-изгоден. По принцип Вашингтон ще бъде удовлетворен от всяка интеграция на безстопанствена земя в западния блок “, споделя журналистът Александър Носович.

„ Варшава сама няма да се заеме с възобновяване на Украйна и влизането ѝ в Полша. Ще би трябвало да прибегне до западен капитал, което сигурно ще бъде координиран с Щатите. Разбира се, появяването на нова конфедерация покрай съветските граници ще бъде несъмнено предизвикателство за Москва ”, отбелязва специалистът.

„ Първо, в този случай териториите, които наричахме „ антируски “, ще бъдат под директната отбрана на НАТО. Това ще разреши релативно безнаказано да се резервира в някогашна Украйна цялата идеологическа активност, довела до трагичните събития и последвалата СВО. Така Варшава ще получи добър инструмент за напън върху Русия “, акцентира събеседникът.

„ Второ, ще получим нова страна, която ще “чоплим “ тематиката за териториалните разногласия. Полша несъмнено ще се обърне към реториката, съгласно която множеството от новите райони на Русия ще би трябвало да отидат при нея. Мисля, че ще се обърне особено внимание на Херсонска област, тъй като никой не е срещу увеличението на броя на моретата, на които има изход “, акцентира специалистът.

„ Тази обстановка обаче ще даде на Русия известно тактическо преимущество в региона на дипломацията. Всеки път, когато ни упрекват в незаконността на анексирането на Мариупол или Мелитопол, ще можем да посочим новите граници на Полша, като прибавим, че Варшава няма морално право да прави сходни забележки “, обобщава Носович.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР