Украйна и нейните съюзници се стремят да съберат глобална подкрепа

...
Украйна и нейните съюзници се стремят да съберат глобална подкрепа
Коментари Харесай

Украйна ще търси на преговори в Саудитска Арабия глобална подкрепа за мирен план

Украйна и нейните съдружници се стремят да съберат световна поддръжка за кротичък проект на договаряния, чийто хазаин ще бъде Саудитска Арабия този уикенд, само че е под въпрос дали Китай ще взе участие в тях.

Украински и западните дипломати се надяват срещата в Джеда на съветници по националната сигурност и други висши публични представители от към 40 страни да се спогодят за основни правила, които да залегнат в основата на спокойно съглашение за преустановяване на съветската война в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски в сряда съобщи, че се надява самодейността да докара до " мирна среща на върха " на водачите от целия свят, която да утвърди правилата, основаващи се на неговата лична формула от 10 точки за спокойно споразумяване.

Украински, съветски и интернационалните публични представители настояват, че сега няма изгледи за директни мирни договаряния сред Украйна и Русия, защото войната продължава да бушува, а Киев се пробва да си възвърне територията посредством контраатака.

Русия няма да взе участие нито в срещата в Джеда, която се чака да стартира през днешния ден, а главните полемики ще се проведат в събота и неделя, нито в срещата на върха за мир, настояват публични източници.

Вместо това Украйна се стреми да построи първо по-голяма коалиция на дипломатическа поддръжка за своето виждане за мир отвън главната група от западни поддръжници, като се обърне към страните от световния юг като Индия, Бразилия, Южна Африка и Турция.

" Една от главните цели на този кръг от договаряния ще бъде най-сетне да се реализира общо схващане за това какви са 10-те точки ", сподели през вчерашния ден пред Ройтерс Игор Жовква, основен дипломатически консултант на Зеленски.

Десетте точки включват апели за цялостно възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, цялостно евакуиране на съветските войски, отбрана на питателните и енергийните доставки, нуклеарна сигурност и освобождение на всички пандизчии.

Представители на западни страни обаче признават, че самодейността може да сложи единствено стеснен напън върху Москва без присъединяване на Китай, който поддържа тесни стопански и дипломатически връзки с Русия и отхвърля интернационалните апели за наказание на нахлуването в Украйна.

Вчера публични лица обявиха, че не е ясно дали китайците ще вземат присъединяване в диалозите в Джеда - или персонално, или посредством видеоконферентна връзка. Китай бе поканен на предходния кръг в Копенхаген в края на юни, само че не участва.

" Наистина считам, че е от решаващо значение освен Индия, Бразилия и други основно значими сътрудници, само че също по този начин и Китай да седи на масата и фактически да приказва за мир ", сподели върховен представител на Европейската комисия, който пожела да резервира анонимност.

Жовква съобщи, че посланикът на Китай в Украйна е участвал на срещи в Киев по мирната самодейност и Украйна работи за китайското присъединяване в Джеда.

" Поканата е на масата ", сподели той.

Китайското външно министерство не отговори непосредствено на въпрос на Ройтерс дали Китай ще взе участие в срещата. " Китай е подготвен да работи дружно с интернационалната общественост, с цел да продължи да играе градивна роля за усмиряване на обстановката ", сподели министерството.

ЗЪРНЕНАТА СДЕЛКА

В устрема си да завоюват страните от световния юг, западни публични представители споделят, че ще наблегнат на обстоятелството, че цените на храните са скочили, откакто Русия се отхвърли от договорката, позволяваща безвредното прекосяване на украинското зърно през Черно море, като извърши и поредност от въздушни интервенции против пристанищни уреди на Украйна.

" Със сигурност ще изтъкнем това на всеослушание и ясно ", сподели цитираният източник от Европейската комисия.

Саудитска Арабия не е коментирала обществено диалозите през този уикенд, само че украински и западни представители споделиха, че решението на страната да бъде хазаин на срещата отразява желанието на Рияд да играе значима дипломатическа роля в напъните за разрешаване на спора.

Саудитска Арабия, дружно с Турция, изигра посредническа роля в размяната на военнопленници сред Украйна и Русия през септември предходната година.

Зеленски участва на срещата на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия през май тази година, на която саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман изрази готовността си да посредничи във войната.

Втори почитан чиновник на Европейски Съюз сподели, че Саудитска Арабия е достигнала " до елементи на света, където класическите съдружници на Украйна не биха стигнали толкоз елементарно ".

Очаква се съветникът в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан да съставлява Съединени американски щати на диалозите.

" Това към момента е началото на процеса ", сподели в сряда представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър.

" Не забравяйте, че в Украйна към момента се водят дейни бойни дейности ", добави той.

Попитан за диалозите по-рано тази седмица, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия би трябвало да разбере задачите им и какво ще се разисква.

превод от британски език: Светослав Танчев, Българска телеграфна агенция

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР