Украйна и ЕС започват нова глава в историята си, след

...
Украйна и ЕС започват нова глава в историята си, след
Коментари Харесай

Зелененски: Украйна и ЕС отварят нова глава в историята

Украйна и Европейски Съюз стартират нова глава в историята си, откакто Брюксел публично одобри кандидатурата на Украйна за присъединение към 27-членния блок, подчертава Володимир Зеленски.
"Започна нова (глава) от историята на Европейския съюз и Украйна. Сега ние не сме просто близо. Сега сме дружно ", съобщи Зеленски, обръщайки се към украинския парламент.
Той съобщи, че за него е "голяма чест и огромна отговорност " да работи за реализирането на "стремежите на нашата страна ".
"Извървяхме път от 115 дни до статута на претендент за участие и пътят ни към участието не би трябвало да лишава десетилетия. Трябва да извървим този път бързо ", продължи украинския президент.
"Украйна се бори, с цел да избере своите полезности, с цел да бъде в европейското семейство ", сподели той.
Знамето на Европейски Съюз беше импортирано в постройката на украинския парламент - Радата - и сложено до украинското знаме.
Паралелно с това Урсула фон дер Лайен очерта идващите стъпки по пътя на Украйна към присъединение към Европейския съюз.
„ Следващите стъпки са на една ръка разстояние, само че те ще изискват упорита работа, увереност и най-много единение ", сподели тя пред Радата.
Този път включва справяне с корупцията - заричане, с което украинският президент Володимир Зеленски беше определен през 2019 година "Вие създадохте впечатляваща антикорупционна машина. Но в този момент тези институции се нуждаят от зъби и от верните хора на висшите постове ", сподели тя. Фон дер Лайен изясни, че Украйна би трябвало допустимо най-скоро да назначи нови ръководители на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното антикорупционно бюро, които започнаха да действат през 2015 година
Фон дер Лайен настоя и за нуждата от промяна на конституционния съд на страната - а точно законодателство, очертаващо процедурите за асортимент на съдии, в сходство с рекомендациите на Венецианската комисия.
Фон дер Лайен загатна и противоречивия закон против олигарсите, съгласно който органът, който взема решение кой е олигарх, се назначава от самия президент. Критиците на закона го преглеждат като популистка мярка, която може да даде повече власт на настоящия президент. "Днес Украйна е единствената страна от Европейското източно партньорство, която е приела закон за спиране на хватката на олигарсите върху вашия стопански и политически живот. И аз ви поздравявам за това ", сподели тя. Но фон дер Лайен добави, че в този момент Украйна би трябвало да се концентрира върху използването на закона "по правно изискан метод ".
Тя се спря и на независимостта на медиите, като съобщи, че би трябвало да се одобри медиен закон в сходство с настоящите стандарти на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР