Украйна и България възнамеряват да развиват диалогa за гарантирането на

...
Украйна и България възнамеряват да развиват диалогa за гарантирането на
Коментари Харесай

Киев: Със София ще продължим диалога за гарантирането на правата на българската общност в Украйна

Украйна и България имат намерение да развиват диалогa за гарантирането на правата на българската общественост и да решат всички настоящи въпроси в градивен дух.

За това е станало дума на среща през днешния ден на украинския заместник-министър на външните работи Васил Боднар с посланика на България в Украйна Костадин Коджабашев, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ТАСС.

"Дипломатите постоянно намират общ език. Между Украйна и България няма различия за гарантирането на правата на българската общественост в Украйна. Договорихме се да решим всички настоящи въпроси в градивен дух ", е представен да споделя Боднар от пресслужбата на украинското министерство на външните работи. Заместник-министърът означи, че продължаващата административно-териториална промяна в Украйна по никакъв метод не въздейства на нивото на гарантиране на правата на националните малцинства, в частност на тези на българската общественост в Одеска област.

Министерство на външните работи: Болградският регион в Украйна няма да бъде разделян

Според информацията страните също по този начин са оценили високо ролята на българската общественост в развиването на връзките сред Украйна и България. "Българската страна означи значимостта на съхраняването на националната, културната и езикова еднаквост на българското национално малцинство в Украйна и изрази подготвеност за по-нататъшно градивно съдействие за решаването на всички настоящи въпроси ", се отбелязва в известието.

Украинското министерство на външните работи акцентира, че е реализирана договореност за продължение на открития и градивен разговор в тази сфера, включително на междупарламентарно ниво. Боднар благодари на българската страна за готовността да даде в най-скоро време филантропична помощ на Украйна под формата на медицински средства за отбрана на украинските медици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР