Украйна е заявила готовност да участва в проекти за разминиране.Българският

...
Украйна е заявила готовност да участва в проекти за разминиране.Българският
Коментари Харесай

Зеленски към Денков: Украйна е заявила готовност да участва в проекти за разминиране

Украйна е декларирала подготвеност да взе участие в планове за разминиране.Българският министър председател Николай Денков беседва с президента на Украйна Володимир Зеленски във връзка Международния ден на Черно море.

Украйна е декларирала подготвеност да взе участие в планове за разминиране

Двамата разискаха въпроси, свързани с гарантирането на сигурността в Черноморския район, поради сериозното нарушение на свободата на мореплаване от страна на Русия. Обсъдиха и положението на споразуменията, реализирани по време на формалното посещаване на украинския държавен глава в България през юли 2023 година, оповестиха от пресслужбата на Зеленски.

„ Украйна укрепва световната продоволствена сигурност с различния кулоар за експорт в Черно море. Оценявам високо взаимната самодейност на България, Румъния и Турция за морско разминиране. Украйна е подготвена да вземе интензивно присъединяване в съответните старания. Украинско-българското партньорство става все по-силно и това е тъкмо този тип черноморско единение, което ни разрешава да се противопоставим на съветската експанзия, да укрепим световната продоволствена сигурност, да ускорим интеграцията на Украйна в Европейски Съюз и да подкрепим “Формулата на мира “. Това написа украинският президент в своя акаунт в Х.

 

Специално внимание е отделено на основни въпроси от двустранното съдействие.

“Високо правя оценка активизирането на украинско-българското съдействие. Вече виждаме по какъв начин нашето единение, мощната позиция на черноморските страни, работи против съветската експанзия. Благодарни сме и за политическата поддръжка на България за европейските желания на Украйна, за дейното присъединяване в реализацията на “Алеите на солидарността ” и “Украинската формула на мира ”, съобщи украинският президентът.

Посещението на Зеленски в България

“Скъпи народ на България, веселя се да посетя вашата страна по покана на държавното управление на България и да ви благодаря. Много е значимо, че в тази морална рецесия в Европа, България е защитница и съперник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата страна ”, сподели Зеленски в изказването си през лятото.

“Отношението към Русия в другите страни не е еднопосочно, това е животът, на хората постоянно им мъчно да признават действителността на злото, изключително, когато не са се срещнали с него. Когато няколкохиляди километри ни разделят, когато хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойствие поради непрестанното нахлуване, съветския гнет, тогава е елементарно да се отхвърли мисълта за осъщественото от Русия. Благодаря на България за поддръжката ”, сподели още украинският президент.

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР