Украйна е започнала да обсъжда с Швеция възможността да получи

...
Украйна е започнала да обсъжда с Швеция възможността да получи
Коментари Харесай

Зеленски поиска от Швеция изтребители Gripen

Украйна е почнала да разисква с Швеция опцията да получи изтребители Gripen за усилване на противовъздушната си защита. Това сподели украинският президент Володимир Зеленски през днешния ден след среща с шведския министър председател Улф Кристерсон, оповестява " Ройтерс ".

Това бележи първото посещаване на Зеленски от началото на войната в Украйна. По думите му диалозите за приемане на изтребителите са предварителни. " Днес обсъдихме в детайли бъдещите стъпки във връзка с опцията да отворим тематиката за приемане на шведски Gripen ", сподели Зеленски на взаимен брифинг с Кристерсон, като добави, че темата ще бъде централна в срещите му с други шведски публични лица.

През юни шведското държавно управление съобщи, че ще даде опция на украинските водачи да тестват въпросният изтребител, само че също по този начин акцентира, че Швеция има потребност от всички свои самолети, с цел да пази територията си.

Зеленски също разгласи през днешния ден, че украинските водачи към този момент са почнали образование на самолетите. Кристерсон не повдигна тематиката Gripens в обръщението си, само че осъди руската ракетна офанзива против украинския град Чернигов.

Украйна и Швеция също подписаха съглашение, съгласно което Украйна ще стартира производството на шведската бойна машина CV90.

Според изказване на шведското държавно управление Зеленски също би трябвало да се срещне с ръководителя на шведския парламент, висшия главнокомандващ на шведските въоръжени сили и водачите на главните политически партии в Швеция.

Шведският министър на защитата Пал Йонсон съобщи във вторник, че държавното управление възнамерява нов пакет от военна поддръжка на Украйна на стойност 313,5 милиона $. Той ще се състои основно от муниции и аварийни елементи.

Пакетът ще бъде 13-ият от Швеция за Украйна от началото на войната, като общата стойност на помощта на скандинавската страна ще доближи 1,8 милиарда $.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР