Украйна е в състояние да използва прехвърлените й F-16 само

...
Украйна е в състояние да използва прехвърлените й F-16 само
Коментари Харесай

The National Interest: Украйна има проблем с изтребителите F-16, който няма да бъде лесно решен

Украйна е в положение да употребява трансферираните й F-16 единствено тъй като към момента разполага с доста малко от тези самолети, написа. А спомагателните доставки ще доведат до доста на практика неразрешими проблеми.

Украйна за първи път употребява американски изтребители F-16 Fighting Falcon за отразяване на офанзиви на съветски ракети и дронове. Първите резултати бяха обещаващи, само че украинският президент Володимир Зеленски акцентира нуждата от повече F-16 и подготвени водачи.

Въпреки скорошните доставки и обещанията на НАТО, Украйна мъчно ще усили въздушния си потенциал. Програмите за летателно образование (като румънската) са нужни, само че лимитирани.

„ Накрая, поддържането на тези съвременни самолети остава друго предизвикателство, тъй че се водят договаряния за потребление на оборудване на Lockheed Martin в Полша - и това от своя страна усилва евентуалните геополитически опасности с Русия.

Украйна получи F-16 – в този момент има потребност от повече водачи.

Във вторник стана известно за бойния дебют на американския изтребител F-16 в Украйна. Многоцелевите изтребители за всевъзможни метеорологични условия не са се сблъсквали с съветски самолети или са правили наземни офанзиви, само че са били ситуирани за противопоставяне на съветски ракетни и безпилотни офанзиви против гражданска инфраструктура.

В понеделник Москва извърши най-голямата си въздушна офанзива от началото на спора, нанасяйки удари по 15 от 25-те района на Украйна. По цивилен, енергийни и горивни обекти са изстреляни над 200 ракети и дронове. Няколко ракети удариха язовира на Киевската водноелектрическа централа. Седем души са убити, а близо 50 са ранени.

Президентът Володимир Зеленски удостовери, че F-16 са били ситуирани и са помогнали на украинските въоръжени сили да смъкват общо 102 ракети и 99 дрона по време на утринното нахлуване. Той подчертава върху опциите на " Бойния сокол ", който получи бойно кръщение в състава на украинските Военновъздушни сили.

„ Много добър резултат “, сподели Зеленски на всекидневен брифинг за пресата, „ По време на тази широкомащабна офанзива ние свалихме няколко ракети и дронове благодарение на F-16 “.

„ Благодарим на нашите сътрудници за изтребителите, които предоставиха, несъмнено, това не е задоволително, ние нямаме доста от тях и към момента би трябвало да образоваме водачи “, добави украинският водач.

Киев получи първите си 10 F-16 по-рано този месец, макар че не е ясно какъв брой са в употреба сега. Членовете на НАТО Белгия, Дания, Холандия и Норвегия дадоха обещание общо най-малко 79 изтребителя четвърто потомство.

Само самолети обаче няма да са задоволителни за Киев. Дори откакто е обезпечил спомагателни доставки, Киев ще би трябвало да реши казуса с екипажа на полета.

Одри Декър от Defense One заяви тази седмица, че галактическият колос Lockheed Martin е приключил образованието на първата си група водачи в център за образование в Румъния предишния месец и се стреми да разшири програмата. Общо осем румънски кадети са минали образование за F-16 и ще пилотират бойните самолети, получени от Норвегия.

Ако програмата може да бъде разширена, ще може да се образоват водачи, в това число и от Украйна.

„ Очевидно ще можем да образоваме повече от 30-40 водачи годишно “, сподели основният действен шеф на Lockheed Martin Франк Сейнт Джон.  „ Оптималният метод за образование на украински водачи ще бъде избран от Киев и държавното управление на Съединени американски щати в случай че решат, че румънският център е най-подходящ за тези цели, тогава ще го създадем “.

Украинските водачи в по-голямата си част се ограничиха единствено до натоварен курс - нещо като просветителна стратегия: образованието на F-16 беше понижено до няколко месеца, до момента в който западните водачи упражняваха няколко години. Под съветски напън обаче Киев просто няма време за повече.

Друг миг е поддръжката.

В допълнение към доставката на бойни самолети и образованието на водачи, членовете на НАТО ще би трябвало да решат по какъв начин най-добре да поддържат F-16 на въоръжение в украинските въоръжени сили. Според уеб страницата на Defense One сега се водят полемики по отношение на обслужването на Fighting Falcons в оборудване на Lockheed Martin в Полша.

Този център е издигнат особено, тъй че F-16 в употреба в цяла Европа да не би трябвало да се връщат в Съединените щати за главен ремонт и настоящи настройки.

„ Искаме оборудването да бъде в същия район като Украйна, само че още веднъж, всичко това се случва под управлението и егидата на американското държавно управление, и ние ще се вслушаме в неговите стремежи в по-нататъшната работа с Украйна ”, изясни Сейнт Джон.

Разбира се, въпросът е по какъв начин Русия ще реагира на поддържането на украински самолети в „ неутрална “ Полша. Кремъл към този момент загатна, че ще смята F-16 за законни цели - даже отвън украинското въздушно пространство.

„ Разбира се, в случай че се употребяват от летища в трети страни, те стават законна цел за нас, без значение къде се намират “, сподели съветският президент Владимир Путин на съветските водачи през март.

Малко евентуално е позицията на Москва да се е трансформирала - единственият въпрос е дали Русия в действителност ще удари полска цел, знаейки, че това ще въвлече НАТО в спора.

Автор: Питър Сучу е публицист от Мичиган. В продължение на двадесет години кариера в публицистиката той си сътрудничи с четири дузини списания, вестници и уеб страници, публикувайки над 3200 публикации. Пише постоянно за военни технологии, история на огнестрелните оръжия, киберсигурност, политика и интернационалните връзки. Също по този начин оповестен във Forbes и Clearance Jobs.

Източник:
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР