Украйна е сред най-корумпираните държави в Европа и света, показва

...
Украйна е сред най-корумпираните държави в Европа и света, показва
Коментари Харесай

Украйна – най-корумпираната държава в Европа след Русия

Украйна е измежду най-корумпираните страни в Европа и света, демонстрира корупционният показател на „ Трансперънси интернешънъл “. В тази ранглиста тя попада на 122-ро място от общо 180 оценени страни. На Стария континент още по-зле наподобяват нещата единствено в Русия.

Корупция в съвсем всички сфери на живота

Това е проблем, с който украинците са мъчително наясно, споделя Максим. „ Никакво изобретение не е, че тук корупцията е в огромни мащаби. Разликата сред Европейски Съюз е Украйна е, че корупцията се демонстрира на съвсем всички равнища – от елементарните хора до евентуалния министър председател. “

Максим е младеж от Киев, който сега обезпечава разнообразни доставки за армията, в това число на дронове. Много негови другари се занимават с филантропична помощ. Заради това със особено позволение и мъже могат да напущат страната за малко. На границата Максим и неговите другари вършат едно много неприятно изобретение: „ Колата на приятелите ни бе арестувана на границата. Един от граничарите изиска пари, с цел да я пропусне. Но казусът бе обяснен бързо, украинската полиция пристигна и арестува граничаря “.

Граничари, поискали рушвет, филантропични помощи, които се продават – такива истории се описват в Украйна от началото на войната насам. Те са сложни за верификация. Но в една страна, в която корупцията е проникнала в съвсем всички сфери на живота, наподобяват достоверни на мнозина.

" Движим се в вярната посока "

Това, че служители на реда се намесват и работят, към този момент е удостоверение за някакво усъвършенстване. Антон Марчук от Антикорупционния център изяснява: „ Постигаме прогрес, евентуално не толкоз бързо, колкото бихме желали, само че той демонстрира, че се движим в вярната посока “. Един образец: поръчки за паспорти и други документи могат да се подават към този момент и онлайн. По-малкото физически контакти със чиновници понижават нуждата да се заплащат подкупи. Здравната система бе реформирана по този начин, че пациентите към този момент да не би трябвало да заплащат за направление. Същевременно бяха основани доста институции, предопределени да понижат корупцията. Критиците им обаче споделят, че те не са ефикасни.

Целта - междинните стойности за Европейски Съюз

Марчук споделя: „ Имаме опция да създадем повече, с цел да може корупцията да доближи междинното ниво за Европейски Съюз. Можем да реализираме това, изключително в този момент, когато към този момент имаме ясна цел – опция да се присъединим към Европейски Съюз “. Немалко европейски страни обаче гледат по-песимистично на нещата. Доклад на датското министерство на външните работи подлага на критика Киев за неналичието на воля за битка с корупцията, написа „ Зюддойче цайтунг “. Но от началото на войната насам толкоз остри рецензии не се чуват. А и данните на „ Трансперънси “ демонстрират: в последните осем години в Украйна има усъвършенстване.

Максим е склонен: „ Преди 2014-а година беше извънредно. По пътя от Киев до Харков непрекъснато те спираха служители на реда, които желаеха пари. Това към този момент не е по този начин “. Когато преди девет години избухнаха всеобщите митинги на Майдан, едно от централните претенции на придвижването бе това за битка против корупцията. Оттогава насам мнозина водят една ненапълно неравна битка против надълбоко вкоренената система. Но бдителното гражданско общество е реалност. То е готово и да се наеме с дългия път към участието в Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР