Украйна е готова да приеме ограничения върху търговията си с

...
Украйна е готова да приеме ограничения върху търговията си с
Коментари Харесай

Киев ще приеме ограничения върху търговията си с ЕС, за да успокои Полша

Украйна е подготвена да одобри ограничавания върху търговията си с Европейския съюз (ЕС), с цел да успокои яростния политически спор с Полша, само че също по този начин упорства блокът да забрани вноса на съветско зърно. Това съобщи украинският министър на търговията Тарас Качак пред " Файненшъл таймс ".
 
" Може би за подобен временен интервал... управляваният метод към комерсиалните потоци сред Украйна и Европейски Съюз е нещо, от което всички имаме потребност ", уточни Качк и добави, че " що се отнася до пшеницата, не Украйна основава проблеми на полските фермери, а Русия ".
 
След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през 2022 година Европейски Съюз подвигна митата върху украинския импорт, само че Полша и други прилежащи страни скоро изпитаха пренасищане и фермерите излязоха на улиците и организираха гранични блокади, с цел да стачкуват против нелоялната конкуренция, припомня финансово издание.
 
При предходното държавно управление Варшава наложи едностранна възбрана в нарушаване на комерсиалните правила на Европейски Съюз, а продължаващите митинги през последните седмици принудиха новият министър председател Доналд Туск да изиска изключения от Брюксел и да продължи с рестриктивните мерки.
 
" Трябва да намерим решение, което дейно да отбрани полския и европейския пазар от неравностойна конкуренция ", означи Туск при започване на седмицата по време на посещаване в Литва. Той също по този начин се съгласи с украинския министър за нуждата от възбрана на вноса на селскостопански артикули от Русия и Беларус, мярка, която ще бъде подкрепена от Литва.
 
Туск уточни, че рестриктивните мерки на равнище целия обединен блок ще бъдат по-ефективни, откакто Латвия неотдавна наложи възбрана за импорт на съветски артикули в цялата страна. Забрана в целия Европейски Съюз за вноса на съветски артикули обаче би била сложна за реализиране, защото няколко страни членки се опълчват на сходен ход заради опасения, че той ще дестабилизира международните пазари и ще утежни икономическите и обществени рецесии в разрастващите се страни. Руският експорт на зърно за Европейски Съюз се е нараснал с повече от 50% до 1,5 милиона тона сред 2022 и 2023 година, отбелязва FT.
 
Украинският министър Тарас Качка упрекна Москва, че подклажда полските митинги, обвиняване, повдигнато и от еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис. Качка твърди, че Москва " несъмнено " стои зад нахлуване предишния месец от полски фермери против трен, пренасящ украинско зърно, което те съумяха да извърнат и да разпилеят.
 
" Руснаците са забъркани в случаи на вандализъм или бойкот, които могат да се третират като враждебни към Украйна като цяло ", сподели той пред финансово издание. Качка също по този начин уточни, че Киев поддържа новите ограничения, препоръчани от Брюксел за налагане на тавани на вноса на яйца, птиче месо и захар от юни и за разрешаване на обособени страни да затворят пазарите си за украинско зърно, като се изключи по-нататъшен пренос към други страни.
 
Той призна, че производството на захар в Украйна е повишено от 7000 на 500 000 тона сред 2022 година и предходната година. Киев също неотдавна се съгласи да пренасочи износа на царевица към Италия и Испания през Черно море, а не по шосе през прилежащите страни, с цел да понижи напрежението.
 
" Ние непринудено спряхме да позволяваме износа на царевица за всичките пет прилежащи страни членки. Въпреки това реализирахме още един нов връх, изнасяйки 15 милиона тона царевица през календарната 2023 година Така че имаме огромно търсене в други страни. Украйна запълни празнините в производството на Европейски Съюз ", сподели украинският министър на търговията. В понеделник пък украинският министър председател Денис Шмихал назова блокадата на полската граница " безсмислена ", даже и в случай че тя не беше спряла филантропичната помощ и оръжията да влизат в Украйна.
 
" Абсурдът на тази обстановка е, че Полша губи повече, в сравнение с Украйна ", сподели той. Украински и полски публични лица би трябвало да се срещнат още веднъж идващия понеделник, с цел да разрешат разногласието си до края на месеца.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР