Украйна е готова да преговаря с Русия за неутрален статут,

...
Украйна е готова да преговаря с Русия за неутрален статут,
Коментари Харесай

Зеленски потвърди: Украйна е готова да преговаря с Русия за неутрален статут

Украйна е подготвена да договаря с Русия за безпристрастен статут, който би трябвало да бъде обезпечен от трети страни и да бъде подложен на референдум, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в изявление на съветски език за няколко съветски публицисти. То предшества началото на украинско-руските договаряния в Турция.

Украинският президент посочи, че няма да договаря с Русия за демилитаризация и денацификация и добави: " Гаранция за сигурност и неутралитет, за безядрен статут на нашата страна, подготвени сме да приказваме за това. Това е основна точка, принцип за Руската федерация доколкото си припомням и доколкото помня, точно по тази причина започнаха войната ".

Володимир Зеленски сподели, че е подготвен да разисква и признание на съветския език за формален. Според него, няколко съветски предприемачи са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, в това число за подкрепяне на армията ѝ. По-късно в изявление за списание " Иконъмист " Зеленски сподели, че победа за Украйна във войната значи да бъде съхранен животът на колкото е допустимо повече украинци. Той бе безапелационен, че няма да има взаимни отстъпки, водещи до разпад на държавността.

Утре в Истанбул се чака да стартират мирните договаряния сред Русия и Украйна, откакто мястото на срещата бе контрактувано от президентите на Русия и Турция. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва вижда късмет за спокойно съглашение, като посочи, че разпорежда очаквания по-скоро на западните страни, в сравнение с украинската делегация: " Все отново виждам, че има късмет за съглашение. Нашите западни сътрудници осъзнават, че дълги години са допускали груби неточности, въпреки, че надали ще си го признаят по обясними аргументи ".

Лавров даде да се разбере, че среща сред президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски е нужна, само че не в този момент, а едвам откакто бъде реализирано съглашение по основните за Москва въпроси.

Междувременно секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев увери, че задачата на определяната от Москва като специфична военна интервенция в Украйна не е промяната на държавното ръководство в Киев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР