Украсяването на коледната елха е обичана традиция в много домове

...
Украсяването на коледната елха е обичана традиция в много домове
Коментари Харесай

Каква е символиката на коледната елха?

Украсяването на коледната елха е обичана традиция в доста домове по време на празничния сезон. Гледката носи наслада и чувство за знамение. Каква е символиката и културното значение зад този обичан обред?

Историята на коледната елха може да бъде проследена до антични времена, когато хората чествали зимното слънцестоене, най-краткия ден в годината, като украсявали вечнозелени дървета. Тези дървета се възприемат като знаци на живота и прераждането в суровите зимни месеци. Древните египтяни, римляни и викинги са имали свои лични разновидности на тази традиция.

Въпреки това, едвам през 16-ти век в Германия стартира да се оформя актуалната коледна елха, каквато я познаваме. Легендата споделя, че протестантският модернизатор Мартин Лутер, очарован от хубостта на звездите, греещи през клоните на вечнозелено дърво, решил да повтори сцената, като сложи запалени свещи на малко дърво в дома си. Тази процедура бързо се наложила и скоро хората в цяла Европа почнали да украсяват личните си дървета със свещи и украшения.

С течение на времето коледната елха става надълбоко вкоренена в европейската и американската просвета, въплъщавайки разнообразни алегорични смисли. Вечнозеленото дърво, което остава зелено през цялата година, до момента в който другите дървета губят листата си, символизира безконечен живот. Елхата служи като увещание за вярата и обещанието за ново начало, даже в най-мрачните и студени времена.

Орнаментите и играчките, които украсяват дървото, също имат алегорично значение. Традиционните детайли за декорация като панделки, звънчета и захарни бастунчета носят своето неповторимо предопределение. Панделките символизират единството и обвързването на фамилии и близки, а за камбаните се счита, че прогонват злите духове и провокират шанс за идната година. Захарните бастунчета с техните червени и бели цветове се свързват с любовта и саможертвата на Исус Христос.

Друга забележителна линия на коледната елха е звездата или ангелът, сложени на най-горния клон. Звездата съставлява Витлеемската звезда, която съгласно християнската традиция води мъдреците до родното място на Исус. Поставена на върха тя символизира вяра и упътване, напомняйки ни да следваме личните си пътеводни звезди и да търсим светлината в живота си, изключително по време на празничния сезон.

Културното значение на коледната елха се простира оттатък религиозните конотации. Елхата сплотява фамилии и общности, когато се събират, с цел да украсят дървото, насърчавайки възприятието за единодушие и наслада. Коледното дърво служи като образно показване на празничния дух, разпространявайки наслада и топлота в целия дом.

Освен това коледната елха се е трансформирала и в знак на резистентност и мисъл за природата. Много хора през днешния ден избират изкуствени дървета, осъзнавайки значимостта на опазването на околната среда. Други обаче към момента избират същинските дървета, виждайки в тях връзка с природата и опция за поддръжка на локалните фермери.

Коледната елха е доста повече от елементарна декорация през празничния сезон. Тя символизира живота, вярата и прераждането, като в същото време служи като събирателна точка за фамилни събирания. Елхата носи както религиозно, по този начин и културно значение, напомняйки ни за насладата и единството, което основава празничният сезон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР