Украинците се опасяват, че зоната на ядрената авария в АЕЦ

...
Украинците се опасяват, че зоната на ядрената авария в АЕЦ
Коментари Харесай

Най-прекият път от Русия до Киев – смъртоносният Чернобил

Украинците се притесняват, че зоната на нуклеарната повреда в АЕЦ „ Чернобил “ може да бъде употребена като директен път за нахлуване на украинската столица Киев от съветската войска.

Това към този момент е едно от най-опасните места в света, само че в този момент радиоактивната неразрешена зона към централата, която се намира в северната част на Украйна край границата с Беларус, може да се трансформира в полесражение, написа.

Почти 8000 украински граничари в допълнение са били изпратени в региона, елементи от който са мощно радиоактивни ,

36 години след пагубната нуклеарна повреда.

Украйна се приготвя за възможна съветска инвазия, евентуално от Беларус, употребявайки Чернобил, с цел да пробие украинската защита, позволявайки на съветските танкове да се насочат на юг към Киев.

Sky's International Affairs Editor visits Prypyat, in the Chernobyl Exclusion Zone, as tensions between Russia and Ukraine continue.

Read the full eyewitness report:
— Sky News (@SkyNews)
Почти пустата зона на изключване от близо 2600 квадратни километра доближава границата на север, където до 80 000 съветски и белоруски бойци, в това число елементи на Спецназ, са ситуирани за хипотетични военни учения.

Полковник Юрий Шакрайчук от украинската гранична работа сподели неотдавна пред публицисти: „ Чернобил е зона с нараснала заплаха. Увеличихме защитните сили, увеличихме броя на патрулите и на хората в тези патрули “.

Докато по-голямата част от вниманието на украинците е ориентирано към съветските войски, струпани на източната граница,

най-краткият път от Русия до Киев е от север и минава тъкмо през неразрешената зона край АЕЦ „ Чернобил “ ,

отбелязва.

Изданието цитира полковниц Шакрайчук, който е безапелационен: „ Няма значение, че този регион е инфектиран и никой не живее там. Това е наша територия, в нашата страна и ние би трябвало да я защитим “.

Въпреки, че не е несъмнено, че точно това ще е пътят на съветските войски, в случай че в действителност Русия нападне Украйна, защото местността е блатиста и с гъсти гори, само че Украйна не отхвърля тази опция. До есента на 2021 година над 1100 километра от границата сред Украйна и Беларус бяха съвсем неохранявани, изключително в облъчените от радиация региони, само че това се промени през ноември на фона на бежанската рецесия в Беларус и скупчването на съветски войски.

Рискът от война с по-нататъшно разпространяване на радиацията наподобява най-малък. Но

един обект в зоната е изключително уязвим: новият саркофаг от неръждаема стомана на стойност 1,7 милиарда $ над опустошения реактор

на АЕЦ „ Чернобил “. Той беше приключен през 2016 година, с цел да се предотврати разпространяването на мощно радиоактивен прахуляк.

Град Чернобил към момента е отчасти ангажиран от служащи, които живеят там по време на ротации. Те поддържат защитната структура над разваления реактор, пътищата и друга инфраструктура.

Един от служащите Олексей Пришепа споделя: „ Не знаем какво ще ни убие първо, вирусът, радиацията или войната “. Той е безапелационен, че би предпочел Украйна да построи отбранителните линии по-на юг, като даде облъчената зона на всеки, който я изиска. „ Това е пустота. Тук в никакъв случай няма да пораства годишна продукция “, споделя Пришепа.

Преди скупчването на съветски войски на границата, главната грижа за сигурността в Чернобил беше противозаконното бране на гъби и събиране на метали за скрап, действия, които рискуват разпространяването на радиация отвън зоната. Полицията също по този начин постоянно задържа търсачи на мощни чувства, които влизат незаконно за разглеждане на забележителности.

През множеството време патрулиращите бойци са изправени пред дребен риск от излагане на радиация. Но има и

невидими, смъртно рискови горещи точки в гората .

Някои излъчват равнища на радиация хиляди пъти по-високи от естественото. Войниците са маркирали направления за отбягване на тези места, които от дълго време са картографирани от учените.

Все отново, до момента в който патрулират в зоната, бойците би трябвало да носят на вратовете си устройства, които непрестанно наблюдават равнищата на радиация. Съгласно протоколите за наблюдаване в зоната, в случай че боец попадне в мощно облъчен сектор, той се отстранява от работа, с цел да избегне по-нататъшно облъчване.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР