Украинците, които доброволно са получили руски паспорти ще бъдат съдени

...
Украинците, които доброволно са получили руски паспорти ще бъдат съдени
Коментари Харесай

Украйна ще съди за измяна получилите руски паспорти доброволно и по собствено желание

Украинците, които непринудено са получили съветски паспорти ще бъдат съдени за държавна измяна. Това заяви съветникът в кабинета на Володимир Зеленски Алексей Арестович.

Съветникът на началника на кабинета на украинския президент посочи, че става въпрос за тези лица, чиято незаконна активност е открита от следствието. Той добави, че украинците, взели паспорти на Руската федерация принудени от събитията, да вземем за пример с цел да си получават пенсията, няма да бъдат наказателно преследвани.

По-рано предишния месец имаше известия, че жителите на Волчанския регион в Харковска област са почнали да получават съветски паспорти.

В изискванията на пълномащабна война, която Русия води в Украйна националното законодателство планува за „ колаборационизъм “, т. е. съзнателно съдействие с врага, ориентирано срещу страната във военно време, може да докара до санкция в размер на до 170 хиляди гривни, което прави ок. 4600 $, или отнемане от независимост за период от 3 до 4 години. Ако действието се преквалифицира като държавна измяна, тогава оптималното наказване е пожизнен затвор с конфискация на имуществото.

Инкриминирането на замяната на украинско поданство с съветско в изискванията на война беше обявено от вицепремиера и министър на реинтеграцията Ирина Верешчук още през юли т. година „ Въвеждането на наказателна отговорност за приемане на съветски паспорт е не толкоз юридически, колкото политически въпрос. “ – съобщи Верешчук след закрито междуведомствено заседание в Киев.

„ Въпросът не е толкоз юридически, колкото политически. От една страна, паспортът на окупатора оказва помощ на елементарния човек да оцелее при краткотрайна окупация. От друга страна, по какъв начин да разбираем такова държание на тези наши жители, които са изправени пред гибелта на първа линия в името на всички нас. Включително и затова в никакъв случай няма да има съветски паспорти на нашата земя. “ – сподели Верешчук. Тя добави, че по тази тематика може да се спори дълго, само че не би трябвало да се не помни, че в аления съветски паспорт има доста украинска кръв – на военни, цивилни, дами и деца. Още тогава вицепремиерът съобщи изрично, че разискванията предстоят, само че посоката е избрана.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР