Украинци, депортирани в Русия, са принудени да получат руски паспорти.

...
Украинци, депортирани в Русия, са принудени да получат руски паспорти.
Коментари Харесай

Украинци, депортирани в Русия, са принудени да получат руски паспорти

Украинци, депортирани в Русия, са принудени да получат съветски паспорти. Руснаците организират политика на насилствена паспортизация на украинци във краткотрайно окупираната територия и в Русия, като заплашват с изселване от центровете за краткотрайно настаняване, в случай че те откажат да одобряват съветски паспорти. Това оповестяват от Центъра за национална опозиция.

Украинците, които са отпътували за Русия, а някои от тях са били фактически депортирани и живеят на краткотрайни места, би трябвало да получат съветски паспорт, в противоположен случай ги заплашват с изселване, изясняват от Центъра за национална опозиция.

Отбелязва се, че общо към 25 хиляди украинци в Русия живеят в такива лагери.

Те бяха принудени да изоставен домовете си заради пълномащабна инвазия.

Центърът за национална опозиция отбелязва, че всички, участващи в депортирането на украинци и изземването на имуществото им, ще бъдат разпознати и осъдени за закононарушения против украинския народ.

Представителят на Главното разследващо ръководство на Украйна Андрей Юсов сподели, че руснаците са изправени пред опозиция от хора, които отхвърлят да одобряват паспорти. Ето за какво, макар директния напън и репресии, равнището на паспортизация остава незадоволително.

Припомняме, че Украйна остроосъжда въвеждането на специфична опростена процедура от Москва, която разрешава на украинците, живеещи в райони, окупирани от съветски войски, да получават съветски паспорти, определяйки я като „ крещящо нарушаване “ на нейната териториална целокупност.

„ Принудителното издаване на паспорти на украинци в Херсонска и Запорожка област е следващото доказателство за незаконната цел на войната на Русия против Украйна “, се споделя в изказване на украинското външно министерство.

Според министерството тази цел е „ завземането на украински територии за тяхната следваща окупация и консолидиране в съветската правна, политическа и икономическа система “.

Херсонска област е напълно превзета от съветската войска след съветското навлизане на 24 февруари, до момента в който Запорожката е отчасти следена от Москва.

На жителите на тези окупирани територии се дава „ опростената процедура “ за придобиване на съветски паспорти, въведена с декрет от съветския президент Владимир Путин.

Украинското външно министерство счита, че тази мярка „ отваря пътя към принудата на жителите на териториите, краткотрайно окупирани от съветската войска “ по този начин, че те „ да придобият съветско поданство “.

Киев съобщи, че сходна стъпка е „ жестоко нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “ и на „ нормите и правилата на интернационалното право “.

Източник – UNN/ Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР